Presedintele american George W. Bush a dat asigurari ca SUA sustine integritatea teritoriala a Georgiei si a anuntat ca CIA analizeaza situatia si "optiunile care pot aparea in regiune", relateaza NewsIn

"Cer, bineinteles, ca integritatea teritoriala a Georgiei sa fie respectata si ca acordul de incetare a focului sa fie onorat", a declarat presedintele american aflat in vizita la CIA, unde, potrivit presei americane, a petrecut patru ore, timp in care a fost pus la curent cu diverse probleme de securitate, intre care si situatia din Georgia.

"Vom lucra asupra acestei chestiuni in saptamanile ce vor urma", a spus Bush, flancat de directorul CIA, Michael Hayden.

La CIA, "numeroase persoane analizeaza situatia din teren si bineinteles ca facem o trecere in revista a diferitelor optiuni care pot aparea in regiune", a adaugat presedintele american, in conditiile in care din Georgia provin informatii contradictorii si confuze despre ofensiva rusa.

Pe de alta parte, seful Casei Albe i-a asigurat joi pe liderii Ucrainei si Lituaniei ca ramane un sustinator neclintit al principiului unei Georgii "suverane si libere", precum si al integritatii sale teritoriale, in conditiile in care cele doua tari isi fac griji in aceasta privinta, mai ales dupa o declaratie controversata a sefului diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, care a spus ca lumea "poate sa uite" de chestiunea suveranitatii Georgiei, potrivit AFP.

Presedintele american a insistat asupra "solidaritatii" Statelor Unite cu Georgia in cursul unor convorbiri telefonice pe care le-a avut cu presedintele lituanian, Valdas Adamkus, si cu omologul sau ucrainean, Viktor Iuscenko, a declarat purtatoarea de cuvant a lui Bush, Dana Perino.

Bush a trimis-o joi la Tbilisi pe sefa diplomatiei americane, Condoleezza Rice, pentru a exprima "sustinerea nezdruncinata" a Statelor Unite fata de Georgia.

Purtatoarea de cuvant a Casei Albe a raspuns insa sec unei intrebari referitoare la declaratia atribuita ministrului rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov, care a spus ca lumea poate "sa uite" de suveranitatea georgiana asupra celor doua teritorii separatiste ale tarii - Osetia de Sud si Abhazia. Perino a apreciat ca este vorba despre o "bravada" a sefului diplomatiei ruse, care nu va avea niciun efect asupra politicii americane. "Pozitia noastra in ceea ce priveste integritatea teritoriala a Georgiei nu se va schimba, indiferent de ceea ce spune unul sau altul, si prin urmare consider declaratia ca o bravada a ministrului rus de externe pe care o voi ignora", a subliniat Perino.

Ea a spus ca este prea curand pentru a aprecia daca Rusia respecta sau nu armistitiul. "Speram ca lucrurile vor merge intr-o directie buna", a spus Perino. Ea a transmis si un mesaj Rusiei, ale carei forte militare sunt inca prezente in orasul georgian Gori, spunand ca Washingtonul "spera ca ajutorul sau umanitar sa fie autorizat sa ajunga la destinatie pe cale aeriana, terestra sau pe mare".

Bush urmeaza sa plece vineri la ranch-ul sau din Texas, unde o va astepta pe Condoleezza Rice care trebuie sa-i prezinte bilantul deplasarilor sale in Franta si Georgia. Tot aici seful Casei Albe are prevazuta pentru sambata o reuniune cu inalti responsabili americani din domeniul securitatii pentru a discuta despre situatia din Georgia, potrivit AFP.

Dintre optiunile de sanctionare a Rusiei, Dana Perino nu a exclus posibilitatea suspendarii Consiliului NATO-Rusia, precum si boicotarea Jocurilor Olimpice de iarna de la Soci (sudul Rusiei) din 2014 sau blocarea aderarii Rusiei la Organizatia Mondiala a Comertului.

"Toate aceste subiecte (...) vor fi discutate cu siguranta pe plan international", a spus Perino. "Insa deocamdata trebuie sa ne asiguram ca armistitiul este pus in practica si consolidat, pentru a proteja viata oamenilor nevinovati", a spus purtatoarea de cuvant a Casei Albe, referindu-se la planul de pace propus de presedintele francez Nicolas Sarkozy.

Intrebata daca Statele Unite vor ajuta Georgia sa-si reconstruiasca fortele militare vizate de distrugerile armatei ruse, Perino a raspus afirmativ: "Clar, i-am ajutat pe georgieni sa-si consolideze fortele militare si ii vom sustine", a spus Perino, care apoi le-a precizat jurnalistilor: "Nu vreau sa credeti ca trimitem trupe, nu asta am spus".

Purtatoarea de cuvant a mai spus ca eforturile militare depuse de Washington pentru ca ajutorul umanitar sa ajunga la victime nu inseamna ca Statele Unite au intentia de a apara infrastructurile georgiene. "Nu suntem acolo pentru a apara porturile, suntem acolo pentru a furniza ajutor umanitar", a subliniat purtatoarea de cuvant a lui Bush, dupa ce Moscova isi exprimase anterior ingrijorarea in legatura cu transporturile pe care SUA le vor face in Georgia, mai ales dupa ce Washingtonul a anuntat ca de livrarea ajutorului american se va ocupa exlusiv armata SUA.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.