Liderul separatist abhaz, Serghei Bagaps, a acuzat joi tarile care au furnizat armament Georgiei, declarand ca intre armele capturate de la georgieni in Valea Kodori din Abhazia s-au gasit arme produse in Statele Unite, Bulgaria si Romania, transmite corespondentul RRA la Moscova, citat de NewsIN

Adjunctul sefului Statului Major rus, Anatoli Nogovitin, a declarat joi intr-o conferinta de presa ca "trupele pentru mentinerea pacii au descoperit o cantitate mare de material militar, armament si munitii in apropiere de orasele (georgiene) Gori, Poti si Senaki, unde se afla depozite militare importante" ale armatei georgiene. "Armamentul si munitiile descoperite sunt inventariate, numarate si triate. Decizia privind utilizarea lor va fi luata ulterior. Sarcina noastra este ca aceste arme sa nu se raspandeasca in Caucaz necontrolat", a spus oficialul militar rus.

Inainte de escaldarea conflictului dintre Tbilisi si Moscova, presa rusa publicase o lista cu tarile care au furnizat arme Georgiei, printre acestea regasindu-se si Romania.

Presedintele rus Dmitri Medvedev i-a primit joi la Kremlin pe liderii celor doua republici separatiste georgiene, Osetia de Sud si Abhazia. Presedintele rus le-a spus ca Moscova va sustine orice decizie pe care popoarele din Osetia de Sud si Abhazia le va lua in privinta statututului acestor teritorii si va garanta deciziile respective atat in Caucaz, cat si in plan international.

Vorbind ulterior la o conferinta de presa sustinuta la Moscova, liderii celor doua regiuni separatiste au declarat ca nu vor negocia cu Georgia problema statutului politic al celor doua entitati, fiind decisi sa obtina recunoasterea internationala a independentei acestora.

La randul sau, seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, a declarat ca dupa agresiunea Georgiei impotriva Osetiei de Sud este greu de imaginat ca osetii si abhazii vor putea fi obligati prin forta sa revina in componenta statului georgian. El a spus ca integritatea teritoriala a Georgiei este "limitata de facto" si ca aceasta chestiune nu se poate fi reglementata decat "prin cautarea unor modalitati reciproc acceptabile".

"Din cauza prezentei conflictului (separatist), integritatea teritoriala a Georgiei este de facto limitata si aceasta chestiune nu poate fi rezolvata decat prin cautarea unor modalitati reciproc acceptabile", a spus Lavrov intr-un interviu acordat postului de radio Echo Moskvi.

El a precizat ca principiul insusi al integritatii teritoriale a Georgiei nu este in cauza, pentru ca "situatia reala in raporturile abhazo-georgiene si oseto-georgiene este de asa natura incat, in ambele cazuri, comunitatea internationala a recunoscut existenta conflictelor si necesitatea de a se stabili mecanismele de negociere si stabilire a pacii, in vederea rezolvarii lor".

La randul sau, vicepremierul rus Serghei Ivanov, intrebat daca Rusia recunoaste integritatea teritoriala a Georgiei, a spus miercuri seara la BBC ca "nicio tara nu poate recunoaste integritatea teritoriala a altei tari". "Noi recunoastem suveranitatea si independenta Georgiei, insa integritatea teritoriala este o alta chestiune", a precizat el. "Osetia de Sud si Abhazia nu au facut parte niciodata dintr-un stat georgian independent. Ele faceau parte din URSS si din Republica Socialista Georgia", a subliniat Ivanov.
Potrivit expertilor, prin aceaste declaratii, Rusia a respins joi pentru prima oara ideea integritatii teritoriale a Georgiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.