O polemica privind politica urmata de Guvernul italian fata de romi, lansata de mai multe saptamani de publicatia catolica Famiglia Cristiana, s-a concretizat printr-o confruntare deschisa cu Guvernul, dupa un nou editorial in care a fost evocat spectrul fascismului, relateaza AFP.
Doi ministri din Guvernul Berlusconi au condamnat tonul "iresponsabil" al editorialului. La randul sau, purtatorul de cuvant al Vaticanului s-a distantat de saptamanal, subliniind ca "nu exprima pozitia Sfantului Scaun si nici pe cea a Conferintei Episcopale italiene".

Articolul, ilustrat cu o fotografie celebra cu un copil evreu jefuit intr-un ghetou din Varsovia, reprezenta in sine un raspuns la acuzatiile de "comunism catolic" formulate la adresa ziarului de un membru al Guvernului, Carlo Giovanardi.

Famiglia Cristiana a denuntat inca de la sfarsitul lunii iunie, drept "indecent" si "rasist" proiectul guvernamental de prelevare a amprentelor digitale ale copiilor nomazi si a criticat reactiile slabe provocate in Italia de aceasta masura si altele care vizeaza reinstaurea sigurantei si combaterea a imigratiei ilegale.

Miercuri, editorialistul Beppe Del Colle a adus din nou in atentia lui Giovanardi ingrijorarile exprimate de Parlamentul European. Saptamanalul citeaza si revista franceza Esprit, care a calificat tonul italienilor fata de romi si romani drept "incredibil de dur".

"Sa speram ca nu se vor concretiza niciodata temerile legate de renasterea unei alte forme de fascism la noi", a adaugat Del Colle.

"Fascistii sunteti voi, cu tonul vostru intoxicant", a replicat Carlo Giovanardi, subsecretar de stat.
La randul sau, ministrul culturii Sandro Bondi a condamnat "tonul extrem de imprudent si iresponsabil" al publicatiei Famiglia Cristiana. "Acest limbaj ideologic de stanga a fost respins clar de cetateni" la legislativele din luna aprilie, a adaugat el.

Joi, polemica a ocupat prima pagina a tuturor cotidienelor.

Contactat de agentia de presa ANSA, purtatorul de cuvant al Vaticanului, Federico Lombardi, a precizat ca Famiglia Cristiana, membra a unui trust de presa detinut de o congregatie religioasa, "nu este abilitata sa exprime pozitia Sfantului Scaun sau a Conferintei Episcopale italiene".

Vaticanul, care a criticat deschis Guvernul de centru-stanga al lui Romano Prodi, a adoptat un ton masurat fata de coalitia de centru-dreapta a lui Silvio Berlusconi. Papa Benedict al XVI-lea a salutat in 6 iunie, de fata cu Silvio Berlusconi, "o atmosfera noua, mai increzatoare si mai constructiva".

Famiglia Cristiana a subliniat ca regula pe care o urmeaza este aceea de a criticat toate guvernele, atunci cand considera ca aceasta este "decizia corecta".

In campania sa, saptamanalul a primit sustinerea filosofului Paolo Flores D'Arcais, directorul revistei laice MicroMega, unul dintre organizatorii manifestatiei impotriva lui Silvio Berlusconi din 8 iulie, de la Roma.

"Ceea ce spune este minimul indispensabil", a declarat el pentru cotidianul La Stampa, deplangand pasivitatea opozitiei, "PD, nefiind de stanga si nefacand opozitie, este intrecut de orice persoana care are pur si simplu simtul decentei", a adaugat el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.