Criza georgiana a pus capat relatiilor bune dintre Rusia si Statele Unite, insa Moscova a ales cu bunastiinta revenirea pe scena politicii internationale si apararea ferma a intereselor sale in vecinatatea tarii, scrie joi presa rusa, relateaza AFP.
"Bunele relatii dintre Rusia si Statele Unite sunt de domeniul trecutului", scrie cotidianul Kommersant sub o fotografie a lui George W. Bush si a lui Vladimir Putin discutand amical pe malul marii.

"Moscova a anuntat revenirea fara apel la o realitate nostalgica, de care toate lumea va trebui de acum sa tina cont: Rusia nu este mai putin importanta ca ONU si NATO pe scena internationala, si poate face singura dreptate asa cum restul lumii a facut in Kosovo", afirma Gazeta.

"Vestul s-a obisnuit sa considere ca i se permite orice, iar altii nu au niciun drept. Rusia a demonstrat pentru totdeauna prin actiunile sale ca nu intentioneaza sa joace dupa aceste reguli"
, considera cotidianul Izvestia.

Interventia militara rusa in Georgia a dus la un acces de tensiune intre Moscova si Washington inedit de la caderea URSS-ului. Presedintele american, cerand retragerea fortelor ruse din Georgia, a cerut sprijinul "lumii libere" pentru aceasta fosta republica sovietica, devenita aliata a Statelor Unite, revenind la o discurs uitat de la incheierea Razboiului Rece. Secretarul de stat american, Condoleezza Rice, asteptata joi la Tbilisi, a adaugat ca Moscova isi consolideaza "izolarea pe plan international", amintind o alta situatie, cea din "1968 si invadarea Cehoslovaciei" de trupele sovietice.

Dupa ce premierul rus Vladimir Putin a criticat duminica ajutorul furnizat de americani pentru repatrierea din Irak a celor 2.000 de militari georgieni, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a somat miercuri Washingtonul sa aleaga intre o sustinere pentru conducerea georgiana si "parteneriatul" cu Moscova.

Rusia ar putea "privat Statele Unite de ajutorul sau in rezolvarea catorva probleme importante, de exemplu cea a Iranului", scrie Kommersant, citandu-l pe reprezentantul rus la ONU, Vitali Ciurkin.

La randul sau, Rusia risca sa se confrunte "la frontierele sale occidetale cu un fel de 'cordon sanitar' de state ostile, incepand cu Estonia si terminand cu Georgia", observa cotidianul online gazeta.ru.

Un grup de lideri de tari foste comuniste din Europa de Est, printre care presedintele ucrainean Viktor Iuscenko, omologul sau polonez Lech Kaczynski si sefii statelor baltice s-au deplasat in mod ostentativ marti la Tbilisi pentru a demonstra ca "vremea dominatiei ruse a trecut".

"Problema continuarii extinderii NATO va fi pusa in mod clar", dupa criza georgiana, care poate servi drept "argument in favoarea inegrarii rapide a Kievului in Alianta", apreciaza gazeta.ru. Pe de alta parte, este "cat se poate de probabil" ca situatia din Georgia sa indeparteze ultimele obstacole in calea instalarii in Polonia a unor elemente ale scutului american antiracheta.

Prezenta militara americana in Europa de Est poate chiar, pe viitor, "sa nu se limiteze la apararea antiracheta", in special "in caz de victorie la alegerile prezidentiale americane a republicanului John McCain", conchide gazeta.ru.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.