Fortele ruse, aflate inca in Georgia, unde un armistitiu fragil este in vigoare de trei zile, au fost acuzat joi de Tbilisi ca "distrug" orasul Gori si portul Poti, in timp ce liderii separatisti ai Abhaziei si Osetiei de Sud erau primiti la Kremlin, informeaza NewsIn.

"Trupele ruse distrug orasul Gori. Mineaza orasul" si "distrug totul in portul Poti" si drumurile catre vestul tarii, a afirmat purtatorul de cuvant al Ministerului georgian de Interne, Sota Utiasvili.

Un jurnalist AFP a confirmat ca a auzit o serie de explozii si a vazut fum deasupra orasului Gori, principalul oras situat in apropiere de republica separatista Osetia de Sud. Acestea pareau sa provina de la tiruri de artilerie, dar corespondentul AFP nu putea sa afirme acest lucru, pentru ca exact inainte de zgomote si aparitia fumului, un militar rus le-a cerut jurnalistilor sa paraseasca zona, tragand focuri de arma in aer.

Fortele ruse au revenit in orasul-port Poti si si-au consolidat prezenta la Gori, in pofida armistitiului, potrivit unui purtator de cuvant al Ministerului georgian de Externe. Armistitiul, aprobat marti de Tbilisi si Moscova, prevede revenirea fortelor georgiene in cazarmile lor si retragerea trupelor ruse pe pozitiile de dinainte de inceputul conflictului din Osetia de Sud, la 8 august.

Tbilisi ii acuza pe rusi ca nu se retrag, asa cum s-a stabilit, din Gori, unde au inceput sa intre politisti georgieni joi dimineata, insa care au fost nevoiti sa se opreasca pe drum. "Toata noaptea au spus ca vor pleca, insa si-au schimbat decizia. Fortele georgiene nu au mai ajuns la Gori, pentru a se evita confruntari cu rusii", a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului georgian, Sota Utiasvili.

Un jurnalist AFP a vazut intre 15 si 20 de blindate georgiene care transportau trupe ca trec de un punct de control al politiei in directia Gori, dupa care s-au oprit la 30 de kilometri de oras, la marginea drumului. Anterior, un jurnalist al agentiei franceze ajunsese, in cursul diminetii, la Gori cu un convoi de circa 20 de vehicule ale politiei ce transportau functionari inarmati. El a vazut un tanc, un blindat si militari rusi la un punct de control la intrarea in oras.

Comandamentul rus daduse asigurari miercuri sa trupele ruse vor mai ramane doua zile in oras pentru a asigura un transfer progresiv de autoritate catre fortele de ordine georgiene. "Incepand de maine (joi - n.r) politia orasului isi va relua activitatea", a declarat generalul Viaceslav Borisov, citat de agentia Interfax. "Timp de inca doua zile, trupele ruse vor ramane in regiune (Gori) pentru a transfera controlul fortelor de ordine georgiene, apoi se vor retrage", a adaugat el.

Pe de alta parte, presedintele rus Dmitri Medvedev a declarat ca Moscova "va sustine si garanta" pe scena internationala "orice decizie vor lua popoarele din Osetia de Sud si Abhazia" cu privire la statutul lor. Declaratia a fost facuta intr-o intalnire cu liderii nerecunoscuti ai celor doua teritorii, abhazul Serghei Bagaps si osetul Eduard Kokoiti, care a avut loc la Kremlin.

"V-ati aparat teritoriul, adevarul fiind de partea voastra, de aceea ati invins cu ajutorul contingentului consolidat al fortelor de pace ruse", le-a spus Medvedev celor doi lideri separatisti.
Un inalt oficial ucrainean a declarat joi ca vasele militare ruse plecate de la Sevastopol (Crimeea, sudul Ucrainei) pentru a sprijini "fortele de pace" ruse in georgia, vor avea de nevoie de autorizatia Kievului pentru a reveni la baza navala a Flotei ruse din Marea Neagra. Moscova inchiriaza baza navala de la Sevastopol de la caderea URSS.

Tensiunile se mentin la un nivel ridicat intre Rusia si Statele Unite, iar secretarul de stat american Condoleezza Rice a sosit joi in Franta si va merge vineri la Tbilisi pentru a discuta despre conflictul declansat de ofensiva militara georgiana in Osetia de Sud care a dus la o riposta dura din partea Moscovei.

Presedintele George W. Bush si-a reafirmat miercuri sustinerea fata de "guvernul democratic ales de Georgia" si a insistat pentru ca "integritatea teritoriala a Georgiei sa fie respectata".

Washingtonul a avertizat Rusia cu privire la o "consolidare a izolarii" rusilor, daca nu va respecta armistitiul in conflictul cu Georgia. Rusia a avertizat, la randul ei Statele Unite, pentru ca ar trebui sa aleaga intre sustinerea conducerii georgiene si un "parteneriat real" cu Moscova pe scena internationala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.