Militiile din Osetia de Sud, care nu se afla sub controlul armatei ruse, omoara barbatii tineri din satele georgiene din regiune si din vecinatatea acesteia, jefuiesc si incendiaza casele, povestesc refugiatii.

Ingramaditi in camioane de marfa, refugiatii georgieni povesteau miercuri cum militiile le-au jefuit si incendiat casele in zonele din care armata georgiana s-a retras dupa conflictul cu separatistii.

La Tbilisi, Guvernul georgian a acuzat Rusia, care sprijina separatistii, ca a incalcat acordul de incetare a focului trimitand soldati dincolo de granita de facto a Osetiei de Sud pentru a captura echipament militar georgian. Rusii au respins acuzatia, iar ministrul de externe Serghei Lavrov a promis ca nu va tolera jafuri.

Pentru sutele de refugiati care trec prin Igoeti, sat saracacios aflat la 60 de kilometri de Osetia de Sud, pe principalul drum catre Tbilisi, acuzatiile Georgiei nu au nicio importanta. Ei au pierdut oricum totul.
O fata tanara din camion se uita in gol, departe. O femeie de pe marginea drumului jeleste.

"Toti barbatii tineri au fost ucisi. Osetii ii impusca", striga Zurab, in varsta de 45 de ani, din fundul camionului de marfa plin de oameni. Zurab spune ca a fugit dintr-un sat din apropiere de Thinvali, inainte ca militiile osete sa ajunga la el.

Acuzatiile lui, ca militiile osete, care nu se afla sub controlul rusilor, ucid barbatii tineri etnici georgieni nu pot fi verificate independent. Dar trimisul american Matthew Bryza a declarat ca are informatii despre violente comise in satele georgiene. "Avem informatii credibile despre sate incendiate si crime", a spus el intr-o conferinta de presa sustinuta miercuri la Tbilisi. Oficialul american a cerut Rusiei "sa se asigure ca face face tot posibilul pentru a impiedica fortele neregulate, osete sau altele, de la violente impotriva populatiei pasnice".

Lavrov a promis ulterior sa ia masuri pentru prevenirea acestor acte in regiune. "Am vorbit astazi cu Condoleezza Rice si mi-a spus ca exista informatii despre acte de jaf in Gori, despre grupuri ilegale care jefuiesc oamenii din oras in timp ce trupele ruse nu fac nimic", a spus Lavrov.

"I-am spus din start ca daca asemenea acte se dovedesc adevarate, vom reactiona in modul cel mai serios. Populatia pasnica trebuie protejata. Investigam toate aceste informatii si nu vom tolera asemenea acte", a adaugat el.

Si organizatia Human Rights Watch a dat publicitatii un comunicat in care descrie acte de jaf si incendiere voluntara in satele georgiene din jurul regiunii separatiste. Memebrii HRW "au asistat la scene inspaimantatoare de distrugere in patru sate care fusesera locuite exclusiv de etnici georgieni". "Potrivit putinilor localnici ramasi, militiile osete (...) au jefuit si incendiat satele georgiene", arata organizatia.

Tot HRW afirma ca armata rusa a instituit miercuri baraje pe drumuri, pentru a impiedica deplasarea militiilor osete.

Osetia de Sud s-a declarat independenta fata de Georgia dupa o lunga serie de ciocniri, in urma dezmembrarii URSS. Osetii sunt diferiti din punct de vedere etnic de georgieni si au propria lor limba.
Rusia l-a acuzat pe presedintele georgian Mihail Saakasvili ca a declansat confruntarile incercand sa recapete controlul asupra Osetiei de de Sud. Saakasvili a spus ca nu a facut decat sa reactioneze la agresiunile ruse.

Zeci de mii de persoane l-au aclamat pe Saakasvili la un miting de la Tbilisi marti, dar Elene, in varsta de 45 de ani, care a fugit impreuna cu fiul ei dintr-un sat din apropierea Osetiei de Sud, spune ca presedintele a dezamagit-o. "Suntem oameni saraci si Saakasvili ar trebui sa ne apere. Nu ne-a aparat si multi oameni au murit. Unde era Saakasvili?", spune femeia, care s-a adapostit de soare sub un copac, in Igoeti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.