"Cine ar fi crezut in 1990, la caderea imperiului sovietic, ca tari precum Romania si Ungaria sau Bulgaria si Turcia vor reusi sa-si rezolve pasnic conflictele?" s-a intrebat Condoleezza Rice, facand legatura dintre acordarea Planului de actiune in vederea aderarii la NATO (MAP) si capacitatea de a rezolva conflicte etnice sau inghetate ca cele din Georgia.

"MAP este o solutie pentru a rezolva conflicte ce nu pot fi solutionate altfel", a spus secretarul de stat american in cursul unui briefing de presa sustinut miercuri la Washington si transmis in direct de CNN. La summitul NATO de la Bucuresti din luna aprilie, aliatii au decis sa amane acordarea MAP Georgiei, unele tari precum Germania sustinand public ca tara caucaziana trebuie mai intai sa-si rezolve conflictele inghetate din Osetia de Sud si Abhazia.

Rice a condamnat ferm actiunile "disproportionate" ale Rusiei in Georgia, spunand ca bombardarea oraselor, drumurilor si aeroporturilor georgiene nu pot fi justificate prin nevoia de a proteja trupele de mentinere a pacii ruse din Osetia de Sud.

"Nu mai suntem in 1968 in timpul invaziei Cehoslovaciei cand Rusia poate sa ameninte o tara mai mica vecina, sa-i ocupe capitala, sa-i debarce guvernul si sa scape basma curata", a avertizat Rice inainte de plecarea ei catre Paris si Tbilisi, nu si Moscova, remarca Reuters.

"Daca Rusia incalca intr-adevar armistitiul, iar informatiile pe care le avem nu sunt deloc incurajatoare cu privire la respectarea de catre Rusia a armistitiului, asta nu va face decat sa intareasca izolarea catre care se indreapta Rusia", a spus secretarul de stat american, facand aluzie la avertismentul lansat si de catre presedintele George W. Bush ca Rusia ar putea fi exclusa din organizatii internationale precum G8.