Un studiu al cercetatorilor elvetieni arata ca Napoleon a murit de cancer la stomac si nu pentru ca ar fi fost otravit. Cercetarea se bazeaza pe variatiile de greutate ale fostului imparat. Partizanii tezei otravirii sustin ca Napoleon avea o greutate anormal de mare pentru un bolnav de cancer la stomac.

Comparand insa cele noua perechi de pantaloni purtati de imparat inainte si dupa sejurul sau in exil pe Sfanta Elena, s-a ajuns la concluzia ca Napoleon a pierdut unsprezece kilograme in cele cinci luni de dinaintea mortii. in ziua mortii sale, pe 5 mai 1821, Napoleon avea 75,7 kilograme la o inaltime de 1,67.

Cercetatorii elvetieni sunt siguri ca imparatul suferea de o "tumoare maligna" gastrica inca din toamna anului 1820. Prezenta arsenicului in parul lui Napoleon, ce sustine ipoteza otravirii, este explicata de studiu prin obiceiul fabricantilor de vin de la acea vreme de a-si curata butoaiele cu arsenic. Napoleon, se stie, era mare amator de vin.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.