Rusia nu-si va retrage trupele din Georgia decat atunci cand militarii georgieni se vor reintoarce in cazarmile lor, a declarat astazi ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, informeaza NewsIn.

"Dupa retragerea trupelor georgiene in cazarmile lor, unitatile militare ruse suplimentare se vor intoarce pe teritoriul Federatiei ruse. (...) Fortele noastre de mentinere a pacii vor ramane in Osetia de Sud", a declarat ministrul rus de externe.

In virtutea unui plan de pace propus de presedintele francez Nicolas Sarkozy si acceptat marti de Tbilisi si Moscova, militarii georgieni trebuie sa se intoarca "in locurile lor obisnuite de stationare" si militarii rusi sa se retraga "pe liniile anterioare declansarii ostilitatilor".

Rusia dispune de la inceputul anilor '90 de trupe de mentinere a pacii in Osetia de Sud, teritoriu georgian separatist prorus, aflat in centrul conflictului dintre Moscova si Tbilisi. Moscova doreste acum ca fortele georgiene sa se indeparteze de aceasta regiune separatista, dar si de Abhazia.

Lavrov a insistat asupra necesitatii de a rediscuta "statutul" teritoriilor separatiste georgiene la nivel international, chestiune respinsa de Tbilisi.

"Statutul nu este precizat" explicit in versiunea finala a textului propus de Franta si adoptat de Moscova si Tbilisi, insa discutarea problemei de securitate a Osetiei de Sud si Abhaziei "este imposibila in afara chestiunii statutului", a spus Lavrov.

Modificarea documentelui propus la solicitarea Georgiei de catre presedintele Sarkozy, cand a vorbit la telefon cu omologul sau rus Dmitri Medvedev, "a fost acceptata, pentru ca nu se schimba nimic pe fond", a precizat el.

Lavrov l-a felicitat pe presedintele francez pentru rolul de mediator pe care l-a indeplinit. "Apreciem foarte mult rolul pe care l-a avut Nicolas Sarkozy in calitate de presedinte al Frantei si UE", a spus ministrul de externe. El a precizat ca rolul observatorilor internationali in Osetia de Sud si Abhazia ar trebui sa fie "consolidat si orientat mai mult pe monitorizarea eventualelor provocari din partea Georgiei".

Armata rusa a inregistrat 74 de morti, 171 de raniti si 19 raniti in randurile sale de la inceputul conflictului ruso-georgian, a anuntat miercuri Statul Major rus. Bilantul a fost anuntat la briefingul zilnic al Statului Major al armatei ruse. La randul sau, Georgia a anuntat 175 de victime, majoritatea civili.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.