Ieri a avut loc cel mai sangeros atac sinucigas din Irak de la formarea noului guvern, care a promis stabilitate si incetarea violentelor. Un atentator kamikaze a reusit sa patrunda intr-un centru de recrutare din orasul kurd Arbil, pretinzand ca vrea sa se inscrie ca voluntar, dupa care a detonat incarcatura exploziva, care a provocat cel putin 60 de morti si peste 100 de raniti.

Centrul de recrutare era si sediul Partidului Democratic Kurd (KDP), iar cladirea langa care a avut loc atentatul apartine Ministerului de Interne al guvernului regional kurd, una dintre structurile administratiei autonome care functioneaza de 14 ani in Irak. Un martor ocular, citat de BBC, a afirmat ca zecile de cadavre au fost incarcate in camioane, iar spitalul din localitate nu facea fata ranitilor.

"Este un atac terorist menit sa destabilizeze comunitatea kurda", a afirmat, la putin timp dupa atentat, guvernatorul Nawzaat Haadi. Oficialul a adaugat ca "acest gen de acte lase" nu vor speria poporul irakian si a subliniat ca lupta impotriva terorismului va continua.Autoritatile kurde au reusit pana acum sa mentina ordinea in nordul Irakului, relativ linistit in comparatie cu alte regiuni ale tarii.

Atacul ar putea avea drept scop subminarea autoritatii gherilelor kurde, principalul partener al gruparilor siite in Adunarea Nationala. Tot ele au luptat alaturi de fortele coalitiei la rasturnarea lui Saddam Hussein, in urma cu doi ani. Chiar presedintele tarii este un kurd, Jalal Talabani, iar atacul de ieri, organizat la o zi dupa ce noul guvern a depus juramantul, demonstreaza inca o data faptul ca una dintre tintele preferate de insurgenti sunt comunitatile religioase. Nu mai departe de duminica seara, la o ceremonie funerara dintr-un oras din apropiere de Mosul, au fost ucise 25 de persoane.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.