Presedintele Boliviei, Evo Morales, dar si opozantii sai liberali au castigat duminica detasat referendumul de revocare din functie, destinat de fapt consolidarii statutului sau politic, pentru a scoate tara din blocaj, relateaza NewsIn

Presedintele socialist Evo Morales, de origine indiana, a fost confimat in functie alaturi de vicepresedintele sau de mai mult de 63% dintre alegatori, care au spus "Da" la referendum, a anuntat postul de televiziune ATB. Si postul privat de televiziune PAT il crediteaza cu 63% din voturile favorabile. Pe de alta parte, si principalul adversar al presedintelui, guvernatorul de Santa Cruz, Ruben Costas (liberal), a fost si el amplu confirmat in functie, cu 69% din voturi, potrivit postului de televiziune ATB.

De la balconul palatului prezidential, Evo Morales a declarat multumii care ii sarbatorea victoria ca va ramane in functie "pentru a face pasi inainte pe calea recuperarii resurselor naturale si pentru a consolida nationalizarea". El si-a exprimat totodata "respectul" pentru guvernatorii confirmati in functii prin acest referendum, dintre care cinci sunt din opozitie.

Pentru a scoate Bolivia din impasul politic si divizare, Evo Morales, primul presedinte indigen al acestei tari andine sarace, cu zece milioane de locuitori, a convocat, la 32 de luni dupa venirea sa la putere, acest referendum cu putere de revocare din functie, pentru relansarea politicii sale, blocata de lipsa de dialog cu opozitia.

La randul sau, guvernatorul de Santa Cruz, Ruben Costas, principalul sau opozant liberal, a cerut guvernului "sa nu promoveze proiectul de Constitutie" propus de Morales, avertizand ca altfel va exista un impas. "Autonomia a fost castigata", le-a spus el celor cateva mii de sustinatori care, cu drapelele alb-verzi ale regiunii Santa Cruz, scandau "Leul a urlat: Democratie si Libertate".

"Este un rezultat bun (pentru Evo Morales), insa unul problematic", a explicat politologul Herve Do Alto, din La Paz. "Exista un blocaj general, pentru ca echilibrul este mentinut", a adaugat cercetarorul in stiinte politice. Referitor la posibilitatea unui dialog, expertul este categoric: "Chiar daca guvernul este intr-o pozitie de forta, el trebuie sa negocieze, nu exista alta iesire". Herve Do Alto este de parere ca "exista un vot foarte important in favoarea regionalizarii", referindu-se la alegerea guvernatorilor liberali in Pando (nord), Beni (nord), Tarija (sud), care au fost confirmati in functie la referendum cu un scor mai mare decat cel de la alegeri.

Doi adversari politici ai guvernului socialist au pierdut: Jose-Luis Paredes (social-democrat) in La Paz si colegul lui Manfred Reyes, in Cochabamba (centru), fost ofiter care nu vrea sa recunoasca referendumul si care a spus ca va ramane in functie in pofida infrangerii sale.

Guvernatorul din Oruro, sustinator al lui Morales, nu a fost confirmat in functie, mai ales din cauza modalitatii de conducere la nivel local.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.