Unul dintre cele mai vechi visuri ale omenirii, dorinta de a face anumite lucruri invizibile, se apropie de realitate prin realizarea, in premiera, a unui material tridimensional capabil de a curba lumina vizibila, care va permite astfel disparitia obiectelor din campul vizual, precizeaza AFP, potrivit NewsIn.

Ambele materiale sunt denumite "metamateriale", structuri create artificial cu proprietati care nu se intalnesc in natura, care pot produce "un indice de refractie negativa", necesar transformarii invizibile a obiectelor. Cu acest indice negativ, lumina este deviata intr-o directie contrara celei normale.

Desi cercetatorii americani si-au dezvoltat experimentele la o scara foarte mica, in nanometri, acestia explica ca nimic nu-i poate impiedica sa aplice acelasi principiu al invizibilitatii unei persoane sau unui animal.

Echipa cercetatorului Xiang Zhang de la Universitatea din Berkeley, California, a reusit doua performante: manevrarea luminii vizibile si manevrarea tridimensionalitatii.

Metamaterialele curbeaza lumina in jurul obiectului, pentru a se restructura intr-un mod identic, precum o picatura de apa se reintregeste dupa ce ajunge pe o piatra. Cel care asista la experiment nu vede perturbari de lumina, ci pur si simplu obiectul ii dispare din fata ochilor.

Cele doua materiale descoperite de echipa lui Zhang sunt: "o plasa pentru prins peste" obtinuta prin alternarea straturilor de argint si a fluorurii de magneziu si un material tridimensional compus din nanoparticule de argint integrate intr-un invelis poros de aluminiu, de zece ori mai fin decat o foaie de hartie.
Profesorul Zhang, conducatorul cercetarii, a precizat intr-un comunicat ca aceste metamateriale reprezinta un pas enorm catre dezvoltarea unor noi aplicatii. Mai mult, acestea pot functiona pe lungimi de unda, fara a inregistra perderi importante de lumina.

Una dintre cele mai utilizate functii ale acestei inventii va fi construirea unor lentile speciale care sa permita vizibilitatea unor virusi sau unor molecule de ADN.

Militarii americani participa la finantarea acestor cercetari, fiind in mod particular interesati de aceste materiale pentru a pune la punct o noua generatie de arme discrete.

Cercetatorii au subliniat ca mantia de invizibilitate a lui Harry Potter nu va aparea peste noapte: noile materiale sunt metalice dar foarte fragile, iar producerea acestora in cantitati industriale este totusi irealizabila pentru moment.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.