Tarile europene accelereaza operatiunile de repatriere a cetatenilor din Georgia, unde legaturile aeriene au fost intrerupte din cauza conflictului cu Rusia, transmite AFP, citat de NewIn

Sute de cetateni straini au parasit deja fosta republica sovietica din Caucaz cu autobuze sau cu avionul.
O suta de italieni si 20 de cetateni din alte tari europene au sosit luni dimineata, cu avionul, la Roma. Unii au descris o situatie "teribila" in jurul capitalei georgiene Tbilisi, potrivit ANSA.

"Exista morti, raniti, sate distruse. Bombardamentele continua", a povestit Giovanna Datti.

Franta, care asigura presedintia semestriala a Uniunii Europene, a trimis un prim zbor umanitar spre Tbilisi. Un Airbus A-340 urma sa plece spre Georgia avand la bord 30 de tone de ajutor umanitar. Cu o capacitate de 250 de locuri, aparatul trebuie sa aduca la Paris cetateni francezi dar si din alte tari europene, care doresc sa revina in Franta si sunt blocati la Tbilisi din cauza suspendarii zborurilor comerciale, potrivit Ministerului de Externe.

Aproape 400 de francezi se afla in Georgia, potrivit cifrelor oficiale.

La randul lor, circa 200 de germani au parasit deja Georgia si alti 100 urmeaza sa plece cu un autobuz de la Tbilisi spre Erevan, Armenia, a anuntat luni Berlinul. Circa 300 de cetateni germani se aflau inca in Georgia luni.

Germania, ca si Franta, refuza in continuare sa vorbeasca oficial despre operatiunile de evacuare.
La Varsovia, un avion cu 95 de persoane la bord - persoane de origine poloneza si opt cetateni cehi - a sosit luni dimineata din Armenia, unde evacuatii fusesera adusi cu autobuzul de la Tbilisi, a anuntat Ministerul de Externe.

Varsovia intentioneaza sa trimita inca doua avioane pentru a-si evacua cetatenii, unul la Trabzon, in nord-estul Turciei, in apropiere de frontiera cu Georgia, unde asteapta un grup de circa 80 de polonezi, si unul la Erevan, unde se afla un grup de circa 90 de persoane.

Aproximativ 300 de persoane, polonezi sau etnici polonezi, ar putea fi evacuati in total.

Marea Britanie le-a cerut duminica cetatenilor sai sa paraseasca Georgia cat mai curand posibil. Insa cele cateva companii straine care asigura zboruri spre Georgia au anuntat suspendarea lor, iar autoritatile georgiene au anuntat bombardamente ruse in apropierea aeroportului international de la Tbilisi.

Turkish Airlines si Austrian Airlines au anuntat inca de la sfarsitul saptamanii trecute ca isi suspenda zborurile spre Georgia. Compania azera Azal, care avea un zbor zilnic catre Tbilisi a anuntat aceeasi decizie luni.

Compania letona AirBaltic si-a anulat zborul pe care il avea duminica seara, si a anuntat ca va lua o decizie privind cursele ulterioare, in functie de evolutia situatiei, in timp ce compania lituaniana FlyLAL-Lithuanian Airlines l-a anulat pe cel de luni.

Compania aeriana britanica BMI a suspendat toate cursele Londra-Tbilisi pana la noi ordine.
In ceea ce priveste Rusia, care putea, la randul sau, se serveasca drept cale de tranzit spre Europa, autoritatile au suspendat toate legaturile cu Tbilisi inca de saptamana trecuta.

Compania nationala Georgian Airways a anuntat, insa, ca isi mentine cele doua curse directe, saptamanale, Tbilisi-Paris si toate zborurile cu escala catre Viena, Frankfurt, Amsterdam si Atena.
"Securitatea aeroportului Tbilisi este garantata, in caz contrar, avioanele nu vor decola", a adat asigurari luni, un responsabil al companiei, Merab Horguani.

Numeroase tari le-au cerut inca de la inceputul conflictului cu Rusia cetatenilor lor sa evite Georgia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.