Presedintele eston Toomas Hendrik Ilves a cerut UE sa isi revizuiasca in ansamblu relatiile cu Rusia, in urma conflictului cu Georgia, potrivit NewsIn.
Estonia, care si-a proclamat independenta fata de URSS in 1991 in acelasi timp cu Lituania si Letonia, este un aliat fidel al actualului regim georgian. Aceasta tara este cu atat mai ingrijorata cu cat are o minoritate rusofona puternica, o treime din populatie.

"Relatiile dintre UE si Rusia in ansamblu ar trebui reexamniate", a declarat purtatorul de cuvant al presedintelui, mentionand o conversatie telefonica intre presedintele eston si Inaltul Reprezentant UE pentru Politica Externa, Javier Solana.

Reamintind despre declaratia comuna semnata alaturi de omologii sai din Lituania, Letonia si Polonia, publicata sambata, Toomas Hendrijk Ilves a cerut suspendarea imediata a acordului de simplificare a procedurilor de acordare de vize UE pentru cetatenii rusi. "UE trebuie sa demonstreze Rusiei ca agresiunea nu va ramane fara consecinte", a subliniat presedintele eston, citat de purtatorul de cuvant.

"Atacurile militare ale Rusiei in Georgia pun capat multor sperante ale Europei, intre altele posibilitatii de a impartasi valori comune cu Rusia", a adaugat el.

Presedintele eston a cerut ca UE sa joace "un rol-cheie" pentru a se pune capat interventiei fortelor ruse in Georgia. "UE poate si trebuie sa fie puterea care determina Rusia sa puna capat activitatii militare de pe teritoriul georgian", a apreciat el. "Razboiul a izbucnit in Europa, o natiune este victima agresiunii unei tari vecine, iar UE, cu valorile ei, nu poate ramane un spectator neputicios", a precizat el.

In declaratia lor de duminica, presedintii celor trei tari baltice si cel al Poloniei au cerut UE si NATO sa se opuna unei "politici imperialiste" a Rusiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.