Ministrul italian de externe Franco Frattini avertizeaza cu privire la constituirea unei "coalitii europene antiruse" intr-un interviu publicat de cotidianul La Stampa, considerand ca o condamnare a Rusiei ar fi o pozitie negativa pentru Europa intreaga.
"Italia considera ca nu este posibil sa creezi o coalitie europeana antirusa si in aceasta privinta ne apropiem de (pozitia premierului Vladimir) Putin", spune in interviu seful diplomatiei italiene, fost comisar european pentru justitie si libertati civile, potrivit NewsIn.

Frattini, care a vorbit la telefon in weekend cu omologul sau francez Bernard Kouchner, a afirmat ca pozitiile Romei si Parisului sunt "foarte clare".

"Ar fi negativ pentru Europa sa se formeze un fel de coalitie impotriva Rusiei, cum s-ar putea intampla in caz de acceptare a propunerii poloneze, cehe, lituaniene si estone de a convoca un consiliu extraordinar al sefilor de stat si de guvern pe tema conflictului din Osetia", a subliniat fostul comisar european. "A cere acest summit inseamna ca s-ar ajunge la o condamnare a Rusiei. O pozitie care ar fi negativa pentru Europa intreaga", a explicat ministrul.

"Este important ca Europa celor 27 sa nu fie divizata in grupuri si grupulete. Trebuie sa fie o punte intre Statele Unite si Rusia, daca vrea sa fie un actor politic cu greutate", a conchis seful diplomatiei italiene.

Ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski, ceruse sambata presedintiei franceze a UE sa convoace urgent un summit european extraordinar in dosarul georgian. Presedintii celor trei tari baltice - Letonia, Lituania, Estonia - si cel polonez au cerut Uniunii Europene si NATO sa se opuna politicii imperialiste a Rusiei din estul Europei, potrivit unei declaratii comune data publicitatii sambata.

"UE si NATO trebuie sa preia initiativa si sa se opuna propagarii politicii imperialiste si revizioniste din estul Europei", au declarat presedintii eston, Toomas Hendrik Ilves, leton Valdis Zatlers, lituanian Valdas Adamkus si polonez Lech Kaczynski. "Federatia Rusa a depasit 'linia rosie' in ceea ce priveste mentinerea pacii si stabilitatii in zona de conflict si in ceea ce priveste apararea cetatenilor rusi in afara frontierelor sale", au adaugat sefii de stat intr-o declaratie comuna considerata de o virulenta rar intalnita de la incheirea Razboiului Rece. De asemenea, presedintele polonez Lech Kaczynski i-a prezentat duminica omologului francez Nicolas Sarkozy, asteptat marti la Moscova si a carui tara se afla la conducerea UE, un plan pentru iesirea din criza din Georgia propus de Polonia, cele trei tari baltice si Ucraina.

In interviul acordat La Stampa, Frattini este de parere, pe de alta parte, ca Moscova trebuie "sa inteleaga" ca operatiunile de mentinere a pacii, "in prezent incredintate doar fortelor sale militare, vor trebui sa faca obiectul unor discutii in comunitatea internationala".

Totusi, Frattini a ramas prudent cu privire la o eventuala participare a Italiei la o astfel de forta de mentinere a pacii in regiune. "Daca (Bernard) Kouchner (ministrul francez de externe - n.r.), dupa intalnirile de la Tbilisi si Moscova, prezinta o propunere (in acest sens) miercuri, la reuniunea ministrilor de externe (de la Bruxelles), si daca va trebui acceptata, o vom lua in considerare", a declarat ministrul italian de externe.

Armata italiana este angajata in mai multe misiuni de mentinere a pacii in lume, in special in Afganistan si Liban.

Franco Frattini chemase si duminica la o "pozitie echilibrata si unita" a Europei fata de Rusia si Georgia. "Incetarea imediata a focului, integritatea teritoriala a Georgiei, dar si respingerea armelor pentru apararea integritatii teritoriale. Vrem ca aceasta sa fie pozitia Europei", a spus Frattini la postul de televiziune TG SKY24. "Vrem o pozitie a Europei care sa fie cu adevarat unitara, echilibrata fata de Rusia si Georgia, pentru a garanta reusita Europei", a adaugat ministrul de externe.

Seful guvernului italian Silvio Berlusconi l-a sunat duminica pe premierul rus, Vladimir Putin, pentru a-i cere o incetare a focului imediata in Osetia de Sud, a anuntat agentia ANSA, care cita surse guvernamentale. Berlusconi a avut aceasta interventie pe langa Putin dupa ce Georgia a anuntat ca propune un armistitiu.

Silvio Berlusconi, care se considera un apropiat al lui Vladimir Putin, are ambitia de a juca un rol de intermediar intre Moscova si europeni. In plus, Italia este foarte legata energetic de Rusia, compania ENI participand, de altfel, la proiectul South Stream. Potrivit ANSA, Berlusconi a vorbit de doua ori duminica la telefon cu Vladimir Putin. El a mentinut legatura si cu presedintele francez Nicolas Sarkozy, a carui tara asigura in prezent presedintia Uniunii Europene.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.