Fortele de ordine israeliene au folosit recent un lichid care degaja un miros insuportabil pentru a dispersa o manifestantie, a anutat duminica o sursa din politie, relateaza AFP.

Lichidul, numit "sconcs", a fost folosit vineri pentru prima data de graniceri impotriva unor manifestanti care protestau fata de constructia, in apropiere de un sat palestinian din Nilin (Cisiordania), a unei "bariere de separatie", potrivit sursei citate.

"Sconcsul" a primit autorizarile medicale si legale necesare pentru a fi considerat utilizabil de catre politia israeliana. Lichidul poate fi aruncat cu mana sau cu ajutorul unui aparat special. Cei care sunt stropiti renunta in general sa mai protesteze si se grabesc sa sa faca baie si sa isi schimbe hainele.

Pana in prezent, granicerii israelieni trageau cu gloante adevarate sau de cauciuc pentru a dispersa manifestatiile violente. In 29 iulie, un copil palestinian a fost ucis de gloante israeliene reale, la Nilin.

Aceasta localitate este teatrul manifestatiilor saptamanale adesea violente, impotriva barierei de separatie din Cisiordania, la care participa militanti propalestinieni veniti din Israel si din strainatate.

Israelul considera "bariera de securitate" pe care o construiste pe o distanta de 700 de kilometri in Cisiordania o masura legitima si necesara care permite limitarea atentatelor palestiniene din Israel.
Palestinienii califica bariera "zidul apartheidului".

Intr-o decizie publicata la 9 iulie 2004, Curtea Internationala de Justitie (CIJ) a hotarat ca este ilegala contructia acestei bariere si a cerut demolarea ei, ca si Adunarea Generala a ONU.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.