Raul Castro sustine cererea Rusiei ca Georgia sa-si retraga neconditionat trupele din regiunea separatista prorusa, asupra careia Georgia a incercat joi sa recastige controlul recurgand la armata.

"Este falsa afirmatia ca Georgia isi apara suveranitatea nationala", a spus Raul Castro intr-o declaratie ce pare sa confirme noii pasi facuti recent catre reinnoirea relatiilor ruso-cubaneze. "Cererea de retragere adresta invadatorilor este corecta si guvernul nostru o sustine", a declarat fratele lui Fidel Castro.

Conflictul a izbucnit joi, cand Georgia a trimis trupe in Osetia de Sud, iar Rusia, care are forte de mentinere a pacii in regiune, a raspuns trimitand tancuri si blindate pentru a-i face pe georgieni sa se retraga. Rusia ii sprijina in mod traditional pe separatistii oseti. Duminica, Moscova a preluat controlul asupra capitalei regiunii, Thinvali, in conditiile in care Georgia a propus un armistitiu si negocieri de pace, dupa ce si-a retras trupele.

Raul Castro a declarat ca Osetia de Sud nu impartaseste cu Georgia nici o identitate nationala, nici o cultura similara si si-a mentinut statutul ei de "republica autonoma". "Republica autonoma a Osetiei de Sud a facut parte din punct de vedere istoric din Federatia Rusa", a subliniat liderul cubanez.

Raul Castro a acuzat, pe de alta parte, ca Georgia ca a lansat ofensiva asupra Osetiei de Sud "in complicitate cu Statele Unite", inamicul istoric al Cubei. Statele Unite au criticat dur Rusia, spunand ca actiunile Moscovei in Georgia sunt "disproportionate si periculoase".

Declaratia lui Castro intervine dupa ce vicepremierul rus Igor Secin a fost saptamana trecuta in vizita in Cuba, cu scopul public declarat de a "reactiva" vechile relatii dintre fostele tari aliate comuniste. Anterior acestei vizite, au circulat informatii potrivit carora Rusia, deranjata de planul american de amplasare a scutului antiracheta in Europa de Est, ar putea folosi Cuba ca baza pentru realimentarea bombardierelor nucleare. O asemenea miscare, a spus un general din aviatia americana, ar insemna incalcarea unei "linii rosii".

Informatiile au fost negate intre timp, insa au trezit amintirea crizei rachetelor din Cuba din 1962, cand Statele Unite si Uniunea Sovietica au ajuns in pragul razboiului in conditiile in care rusii au amplasat rachete pe aceasta insula, situata de 144 de kilometri de teritoriul american.

Fosta URSS, a carei mostenitoare e Rusia, a fost tara aliata Cubei in timpul Razboiului Rece, oferindu-i ajutoare in valoare de miliarde de dolari inainte de prabusirea colosului sovietic in 1991. Ca o amintire a dominatiei exercitate de Moscova ani de zile in aceasta tara, o ambasada rusa impunatoare este situata in vestul capitalei cubaneze, Havana, scrie Reuters.