Avand nu doar arme, ci si specialisti in imagine, Rusia si Georgia duc si un razboi de propaganda pentru a-si atrage simpatia pe plan intern si extern, lucru demonstrat de informatiile contradictorii anuntate de cele doua parti, comenteaza Reuters.

Confruntarile dintre cele doua parti au izbucnit dupa ce Georgia a incercat sa preia controlul asupra provinciei sale separatiste Osetia de Sud, joi noapte. Rusia a trimis tancuri si trupe in Osetia de Sud, pentru determina trupele georgiene sa se retraga.

Ambele parti folosesc serviciile unor specialisti in PR de la Bruxelles, care au aranjat o serie de conferinte telefonice pentru presa internationala in ultimele zile, cu personalitati politice care au incercat, fiecare, sa isi impuna propria varianta. Rusia a vrut sa convinga lumea de rolul sau de mediator cinstit, care a intervenit, desi nu ar fi vrut, impotriva unui presedinte georgian scapat de sub control, ale carui forte au comis acte de epurare etnica impotriva populatiei osete.

La randul sau, Georgia s-a prezentat drept o tarisoara curajoasa care tine piept gigantului rus si care este persecutata de Kremlin pentru ca vrea sa devina o democratie occidentala si membra NATO. Presedintele georgian Mihail Saakasvili a incercat prompt sa atraga lumea de partea cauzei sale cu interviuri la retele de televiziune mondiale precum CNN si BBC, spunand ca Georgia este "in razboi" cu Rusia si cerand ajutorul Occidentului.

Insa toata aceasta operatiune mediatica nu a ajutat deloc la clarificarea unor fapte contradictorii. Fiecare parte a acuzat-o pe cealalta ca a provocat un numar mare de victime in randul civililor, iar bilanturile mortilor si ranitilor difera naucitor. Oficialii separatisti au anuntat ca cel putin 1.400 de persoane au murit in prima noapte de bombardamente de artilerie, dar cifra nu este confirmata din surse independente. Tot ei au spus ca circa 30.000 de persoane au parasit teritoriul refugiindu-se in Rusia, desi alte informatii spun ca cifra este mult mai mica. Chiar bilanturile aceleiasi parti se contrazic intre ele.

Georgia anuntase sambata 150 de morti de la inceputul conflictului, pentru ca duminica sa anunte 92. Oficiali de la Moscova vorbeau de 1.600-2.000 de morti in Osetia, dar Putin a pomenit sambata de zeci de morti. Georgia afirma ca a doborat 10 avioane de lupta ruse in patru zile de confruntari, Rusia a recunoscut sambata ca a pierdut doar doua.

Cele doua parti s-au contrazis si daca incetarea focului anuntata de Georgia este sau nu reala. Tbilisi a anuntat ca a inmanat ambasadorului rus o nota semnata de Saakasvili care ordona trupelor georgiene sa inceteze focul duminica la ora 5.00 (4.00 ora Romaniei). Interfax a citat la scurt timp dupa aceea Ministerul rus de Externe spunand ca a primit nota, dar confruntarile continua.

Presa a avut rolul ei. Televiziunile ruse au deplans cu titluri mari "genocidul" din Osetia de Sud, cu imagini de femei plangand, cladiri bombardate si copii speriati, editate unele dupa altele intr-o succesiune rapida. In Georgia, o singura televiziune functiona la inceputul conflictului si toate site-urile cu extensia .ru au fost blocate pentru scurt timp, desi duminica seara puteau fi accesate.

Desi capitala separatista Thinvali era centrul conflictului, orasul fiind in ruine, investigatiile independente erau imposibile, jurnalistii, fotoreporterii si cameramanii fiind nevoiti sa se refugieze in adaposturi subterane pentru a nu fi ucisi.

"Orasul se transforma intr-un iad uman, multi oameni sunt prinsi sub daramaturi" se putea citi pe banda din josul ecranului la postul de televiziune rus de limba engleza de controlat de stat Russia Today.

Fara sa neglijeze importanta Georgiei pentru Occident ca tara de tranzit al petrolului de la Marea Caspica, un ministru georgian a acuzat Moscova ca a incercat sa bombardeze o conducta de petrol care ii traverseaza teritoriul, Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC). British Petroleum, care o gestioneaza, a spus ca nu stie nimic despre niciun bombardament si ca ar sti, daca ar fi adevarat. Rusia a negat ca ar fi atacat tinte non-militare, iar experti independenti au aratat ca BTC nu functiona oricum din cauza unei explozii din estul Turciei de la inceputul saptamanii.

Pe masura ce conflictul s-a extins la cealalta provincie separatista georgiana, Abhazia, Georgia a acuzat Rusia ca este in spatele unei operatiuni militare de acolo, revendicata insa de separatisti. Moscova a negat orice implicare, desi guvernul abhaz este prorus si sustinut de Rusia.

Ceata razboiului a coborat si pe mare duminica. Seful Consiliului georgian de Securitate a anuntat ca portul Poti de la Marea Neagra, care fusese bombardat sambata noapte de aviatia rusa, se confrunta cu o blocada maritima instituita de vase ruse. Un oficial militar rus a respins ideea de blocada si a spus ca nu vor fi interceptate decat transporturile de arme, desi Georgia a anuntat ca vasele ruse au blocat transporturi de cereale si combustibili, si nu de arme.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.