Formatiunea politica de stanga cu cea mai indelungata traditie si, odinioara, cel mai mare numar de membri din Europa - actualul Partid Social-Democrat (SPD) german - trece printr-unul dintre cele mai negre momente din istoria sa. Cu un an inainte de alegeri, partidul aflat la guvernare intr-o „mare coalitie” alaturi de crestin-democrati (CDU) risca sa se sufoce sub uriasa cota de popularitate a cancelarului Angela Merkel si sub asaltul altor grupari de stanga, care erodeaza baza sa electorala
Potrivit unei analize a International Herald Tribune (IHT), cea mai grava problema cu care se confrunta PSD este lipsa unui lider carismatic, macar cat era Gerhard Schroeder la apogeul popularitatii sale. Actualul presedinte al formatiunii, Kurt Beck (foto), nu are nicio sansa in sondaje in fata Angelei Merkel, iar alta figura populara nu s-a ridicat inca spre varfurile partidului. Singurul membru al cabinetului, numit din partea SPD, si care sa se bucure de ceva incredere din partea publicului, este ministrul de Externe Frank-Walter Steinmeier.

Numai ca acesta nu are vreo istorie de ascensiune in partid si nu a castigat niciodata vreo functie electiva, asadar nu este iubit de alegatorii formatiunii. Fost colaborator al lui Schroeder de pe vremea cand acesta era premier al landului Saxonia Inferioara, Steinmeier s-a trezit „peste noapte” ministru de Externe, indatorire de care se achita cu constinciozitate, dar este privit ca lipsit de calitatile necesare pentru a castiga o batalie politica.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.