Conflictul din Georgia pune sub semnul intrebarii visul europenilor de a avea acces la gazele si petrolul din Marea Caspica ocolind Rusia, prin Marea Neagra

Ca urmare a ciocnirilor armate din Osetia de Sud si Abhazia, Azerbaidjanul a anuntat sambata ca a oprit exporturile de petrol prin porturile georgiene la Marea Neagra. Compania azera de stat SOCAR a comunicat sambata ca a oprit transporturile de petrol si produse petroliere prin porturile Batumi si Kulevi - in apropiere de portul Poti, pe care avioanele rusesti l-au distrus in totalitate, potrivit oficialilor de la Tbilisi.

Statele occidentale, in frunte cu SUA, au investit fonduri si sprijin politic in Georgia inclusiv deoarece vedeau in statul din Caucaz o cale alternativa de acces la resursele energetice din Marea Caspica, fara ca acestea sa mai treaca pe teritoriul rusesc.

Doua conducte importante trec prin capitala Tbilisi, una pentru petrol si alta pentru gaze, aducand aceste materii din Azerbaidjan.

Conducta Baku-Tbilisi-Ceyhan este controlata de BP si a fost deschisa in 2006. Poate pompa pana la un milion de barili de titei azer. Conducta Baku-Tbilisi-Erzurum aduce gaz din campul petrolifer Shakh Deniz de la Marea Caspica, la Erzurum, in Turcia. Este operata in comun de BP si StatoilHydro.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.