Cuplurile din Marea Britanie ar trebui sa ia in considerare varianta de a nu avea mai mult de doi copii, pentru a ajuta in acest mod la reducerea impactului nefavorabil pe care cresterea numarului populatiei il are asupra mediului, sunt de parere specialistii.

Intr-un editorial din publicatia britanica British Medical Journal Today, familiile numeroase sunt acuzate"ca participa la distrugerea mediului. John Guillebaud, profesor in planificare familiala la Colegiul Universitar din Londra, London and Pip Hayes, ii indeamna pe doctori "sa sparga linistea asurzitoare" a folosirii metodelor de contraceptie, stiut fiind faptul ca in cadrul comunitatii britanice acest subiect este inca tabu.

Advertismentul vine in urma estimarilor potrivit carora impactul scaparii de sub control a cresterii populatiei va fi una dintre cele mai apasatoare probleme cu care Guvernul va trebui sa se confrunte in urmatoarele decenii.

Desi rata cresterii populatiei a incetinit dupa anii 80, populatia lumii s-a marit pana la 76 de milioane de oameni in acest deceniu, ceea cea a dus, totodata, la sporirea emisiilor de gaze cu efect de sera si la accentuarea distrugerii habitatului salbatic.

Eforturi anterioare pentru limitarea populatiei au fost intreprinse in India si China, in anii 70, prin politica unui singur copil. Incercarea punerii in discutie a acestei probleme si in Marea Britanie a provocat insa mari controverse.

Specialistii in domeniu si autorii materialelor cer scolilor sa desfasoare programe de educare prin care sa fie explicat in primul rand faptul ca o populatie din ce in ce mai numeroasa produce dezechilibru in mediu dar si ca familiile care au nu mai mult de doi copii pot ajuta la mentinerea echilibrului in ceea ce priveste suprapopularea.

Cifrele guvernamentale pe anul 2007 arata o rata medie de fertilitate in Anglia si Wales de 1.91, asta insemnad 191 de copii la fiecare 100 de femei. Guillebaud argumenteaza ca scaderea ratei la 1,7 ar injumatati populatia in decursul a 6 generatii.

"Explicandu-le cuplurilor din Marea Britanie, care planuiesc sa-si intemeieze o familie, ca ar trebui sa se opreasca la doi copii, sau chiar doar unul, este cea mai simpla si cea mai mare contributie pe care o poate face cineva pentru a lasa in urma o planeta locuibila pentru nepotii nostri"
este de parere Guillebaud. "Nu trebuie sa punem presiune pe oameni, dar prin corecta informare a populatiei asupra problemelor de mediu si a contraceptiei potrivite pentru fiecare, doctorii ar putea sa ajute la crearea de familii in spiritul eticii de mediu".

Autorii pun accentul pe faptul ca perechile nu ar trebui sa fie constranse de a avea mai putini copii decat isi doresc, dar ca este de datoria lor sa ia mediul in considerare atunci cand iau decizia de a-si intemeia o familie

"Optimum Population"
organizatie care cerceteaza impactul cresterii populatiei, sustine ca fiecare nastere din Marea Britanie produce de 160 de ori mai multe emisii de gaze decat o singura nastere in Ethiopia.

"Nu ii criticam pe acei britanici care si-au format familii numeroase in trecut, multi dintre ei nu au fost instiintati cu privire la implicatiile acestui lucru. Decizia care trebuie luata este cea pentru echilibru in drepturi. Desi este dreptul fiecaruia de a avea o familie cat mai numeroasa, aceasta decizie incalca drepturile urmatoarelor generatii, ale propriilor mostenitori
".

Dezbaterea devine si mai complexa din prisma teoriei conform careia scadere brusca a populatiei ar avea un impact considerabil asupra economiei fiscale si sociale.

Guillebaud este de parere ca disponibilitatea contraceptivelor de calitateeste mai mult decat necesara intr-o lume care se dezvolta continuu, in care este asteptata o crestere exploziva a populatiei.

Sustinatorii ideii indica impactul favorabil al acestei masuri in tari precum Costa Rica si Iran, unde a fost redusa rata de fertilitate.

"O metoda de reducere a suprapopularii ar fi prin instiintarea oamenilor in ceea ce priveste schimbarea climei, dar in circumstantele de fata nu este o procedura eficienta"
, a declarat Chris West, director la Institutul de schimbare a Mediului, de la Oxford University.

Umanitatea s-a luptat cu suprapopularea inca din Antichitate, cand grecii au fost fortati sa infiinteze colonii peste Marea Mediterana pentru a reduce presiunea asupra resurselor de pe continent. Potrivit unor relatari, acestia au incurajat, tot in acest sens, abstinenta sexuala dar si introducerea unor metode de avort.

India a inceput sa controleze cresterea populatiei inca din anii 50, printr-o incercare de a eradica saracia, continuand cu eforturi insemnate in anii 70, prin introducerea unor programe de educare si control al nasterilor, sustinute de stat.

In ceea ce priveste China, se estimeaza ca politica unui singur copil, adusa in discutie inca de la sfarsitul anilor ‘70, a prevenit aproximativ jumatate de miliard de nasteri.

In multe tari, simpla asigurare a metodelor contraceptive a fost de ajuns pentru a aduce rata fertilitatii sub limita cifrelor necesare pentru mentinerea unui numar echilibrat al populatiei.

In satiricul pamflet, A Modest Proposal (1729), Jonathan Swift sugera ca familiile britanice pot infrana saracia prin a alege sa-si vanda copiii bogatilor pentru mancare.

Cercetatorii remarca insa ca, oricat de sadic ar parea, nicio metoda pentru reducerea cresterii populatiei nu a fost mai eficienta ca raspandirea virusului gripal din 1981, in urma caruia au murit peste 20 milioane de oameni.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.