Georgia nu ar fi putut lansa o campanie militara in Osetia de Sud fara acordul Statelor Unite, a declarat vineri Vladimir Vasiliev, seful Comisiei pentru securitate a Dumei de Stat, camera inferioara a Parlamentului rus.
"Georgia nu ar fi putut sa faca nimic fara sustinerea Statelor Unite", a declarat Vasiliev intr-o conferinta de presa, potrivit NewsIn.

In ultimii ani, presedintele georgian Mihail Saakasvili a facut totul pentru a suplimenta bugetul militar al tarii, potrivit oficialului. "Tara se pregatea pentru actiuni militare", a subliniat parlamentarul rus.

Vasiliev este de parere ca o convocare a unei reuniuni extraordinare a Dumei de Stat ar fi inoportuna, tinand cont de situatia din zona de conflict. "Cred ca, in aceasta situatie, creata de Guvernul georgian, si Parlamentul georgian are o mare responsabilitate si trebuie sa ne adresam comunitatii internationale in format ONU", a explicat el.

"Orice stat care nu respecta Carta ONU trebuie sa fie exclus din aceasta organizatie. Acest lucru este evident", a adaugat el.

Rusia vrea pacea in regiune si intentioneaza sa isi continue misiunea de pace respectand angajamentele asumate, a subliniat oficialul. Pentru moment, cel mai important aspect nu este combaterea agresiunii, ci restabilirea pacii in regiune, a conchis deputatul.

Si corespondentul pentru Europa de Est al revistei The Economist, Edward Lucas, a apreciat ca Saakasvili nu ar fi demarat ofensiva miliatara din regiunea separatista Osetia de Sud fara "unde verde" de la americani.

Diplomatia americana este intens implicata in eforturile de solutionare a celor doua conflicte inghetate din Georgia - Abhazia si Osetia de Sud. Daniel Fried, adjunct al secretarului american de stat, a declarat joi ca a vorbit recent la telefon cu adjunctul ministrului rus de externe, Grigori Karasin, si au convenit sa lucreze impreuna "pentru a pune capat violentelor din Osetia de Sud prin incurajarea dialogului politic".

SUA au blocat in aceasta dimineata si adoptarea de catre Consiliul de Securitate ONU a unei declaratii redactate de Rusia, care cerea Georgiei si separatistilor din Osetia de Sud sa inceteze imediat varsarea de sange.

Cei 15 membri ai Consiliul de Securitate au inceput o reuniune vineri dimineata cu usile inchise si au discutat timp de doua ore proiectul de declaratie, continand trei propozitii, al Rusiei.

Insa, potrivit unor surse diplomatice, o fraza din proiect a fost inacceptabila pentru georgieni, a caror pozitie a fost sustinuta de Statele Unite si de europeni. Fraza cerea tuturor partilor implicate in conflict "sa renunte la folosirea fortei", potrivit textului. Dupa ce a esuat sa ajunga la un acord, Consiliul de Securitate a decis sa nu adopte nicio masura cu privire la aceasta chestiune, au declarat surse diplomatice, insa diplomatii au fost de acord sa asculte declaratiile facute de Rusia si de alti membri individuali ai Consilului, dar si pe ale Georgiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.