Pe langa amplasarea unei baterii de rachete sol-aer chiar langa intrarea stadionului olimpic se pare ca autoritatile chineze au declansat o adevarata psihoza a sigurantei nationale cu ocazia Jocurilor Olimpice.

Accesul la internet se va face din spatele unui firewall sofisticat si orice aparat destinat comunicarii va fi interceptat iar locatia ii va fi monitorizata. Big Brother-ul chinezesc, cu un sistem de camere de supraveghere mult superior echivalentului britanic, se manifesta din plin in decursul J.O. din acest an, serviciile secrete ale natiunii fiind extrem de ocupate cu monitorizarea oricarei informatii si a fiecarui turist prezent. Pe langa sistemul CCTV cele peste 70.000 de taxi-uri care opereaza in Beijing sunt echipate cu sisteme de pozitionare globala (GPS) avand, de altfel, instalate si microfoane si camere care pot fi operate de la distanta, chiar fara stirea soferului. Tot fara stirea soferului orice activitate suspecta poate fi incheiata prin oprirea, tot de la distanta, a motorului.

Fortele de securitate au fost suplimentate la impresionantul numar de 110.000 de politisti, trupe si voluntari, in vreme ce departamentul insarcinat cu protectia intereselor natiunii a anuntat inca de la inceputul saptamanii ca nici un loc din Beijing nu poate fi considerat, in timpul J.O., ca fiind "spatiu privat", departe de ochii autoritatilor. In Shenyang, orasul in cae vor avea loc meciurile de fotbal, politia a angajat 38.000 de agenti pe post de soferi de taxi, recompensele pentru aflarea de informatii referitoare la un potential atac terorist sau de sabotaj fiind de 73.000$.

Alte masuri de securizare a celor prezenti la JO sunt prezenta tag-urilor RFID in bilete, activarea sistemului Smart Surveillance (IBM), supravegherea biometrica si cea a conexiunilor internet din camerele de hotel ale tuturor invitatilor.

Parte din eforturile chinezilor de a se mentine in siguranta in vremuri olimpice fac parte si cei 34.000 de soldati in misiune, la fel ca si cele 74 de jet-uri, 47 de elicoptere si 33 de vase. Chiar daca nu vor lua nicio medalie se pare ca chinezii si-au asigurat o porti importanta din Jocuri: tonele de informatii si patternuri de comportament pe care le stocheaza cu aceasta ocazie istorica. Un tezaur media mult mai important strategic decat orice record olimpic.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.