"Da, am avut o intalnire cu presedintele Chinei. In acelasi timp, va pot spune ca am avut si intalniri cu presedintele Bush, cu presedintele Sarkozy, cu premierul japonez, mici intalniri in care s-au mai discutat lucruri despre relatia bilaterala si mai mult, uneori", a precizat Basescu, la RRA.

Cat priveste relatia bilaterala cu China, presedintele a apreciat ca relatiile dintre cele doua tari sunt foarte bune. "Cu Republica Populara Chineza noi avem un parteneriat amplu de cooperare - exact asa se numeste, nu este o inventie - nu numai economica, dar si politica. Relatiile politice sunt exceptionale - o afirm si eu, au afirmat-o si presedintele chinez si alti demnitari chinezi -, iar dezvoltarea relatiilor economice se face intr-un ritm destul de bun, cu o singura observatie: diferenta mare intre exporturile romanesti in China si importurile romanesti din China", a declarat Basescu.

Presedintele Traian Basescu participa, in perioada 7-9 august, la deschiderea oficiala a Jocurilor Olimpice de la Beijing, ocazie cu care are programate convorbiri cu presedintele chinez Hu Jintao si cu presedintele Federatiei Nationale a Intreprinzatorilor, Wang Zhongyu.