"A cersi este un drept uman fundamental pentru cei carora le este foame si frig. Adevaratul sarac are dreptul sa incerce sa gaseasca o bucata de paine si sa ceara ajutorul aproapelui sau", a subliniat cardinalul Martino, intr-un interviu pentru Corriere della Sera.

"Interzicerea cersetoriei in general este inacceptabila. Pana in prezent, nu a fost gasit niciun alt mijloc care sa raspunda nevoilor extreme si consider ca nici nu va fi gasit in curand", a declarat cardinalul.

Doua dintre orasele cele mai cautate de turisti din Italia, Venetia si Florenta, au adoptat recent masuri de interzicere a cersetoriei, justificate prin intentia de a lupta impotriva exploatarii si extorcarii celor care sunt constransi de altii sa cerseasca.

Verona si Ravenna au interzis si ele cersetoria, iar primarul Romei, Gianni Alemanno, a anuntat ca va adopta o masura similara.

Assisi, orasul din vestul Italiei unde s-a nascut si a murit Sfantul Francisc (1182-1226), care si-a consacrat viata apararii celor saraci, a adoptat in aprilie decizia de a interzice cersetoria pe o raza de cel putin 500 de metri in jurul bisericilor, locurilor de cult, pietelor si cladirilor publice.

Citeste si:

"Trebuie adusi in fata justitiei profitorii si trebuie combatuta cersetoria organizata, insa, daca interzicem cersit, se interzice o modalitate de a-ti ajuta aproapele si aceasta nu este un mod de a combate acest fenomen", a subliniat cardinalul Martino.

Cardinalul critica si proiectul noului primar al Romei Gianni Alemanno (dreapta) de a interzice cautatul in gunoaie, o masura care ii vizeaza in principal pe cei fara adapost.