"A cersi este un drept uman fundamental pentru cei carora le este foame si frig. Adevaratul sarac are dreptul sa incerce sa gaseasca o bucata de paine si sa ceara ajutorul aproapelui sau", a subliniat cardinalul Martino, intr-un interviu pentru Corriere della Sera.

"Interzicerea cersetoriei in general este inacceptabila. Pana in prezent, nu a fost gasit niciun alt mijloc care sa raspunda nevoilor extreme si consider ca nici nu va fi gasit in curand", a declarat cardinalul.

Doua dintre orasele cele mai cautate de turisti din Italia, Venetia si Florenta, au adoptat recent masuri de interzicere a cersetoriei, justificate prin intentia de a lupta impotriva exploatarii si extorcarii celor care sunt constransi de altii sa cerseasca.

Verona si Ravenna au interzis si ele cersetoria, iar primarul Romei, Gianni Alemanno, a anuntat ca va adopta o masura similara.

Assisi, orasul din vestul Italiei unde s-a nascut si a murit Sfantul Francisc (1182-1226), care si-a consacrat viata apararii celor saraci, a adoptat in aprilie decizia de a interzice cersetoria pe o raza de cel putin 500 de metri in jurul bisericilor, locurilor de cult, pietelor si cladirilor publice.

"Trebuie adusi in fata justitiei profitorii si trebuie combatuta cersetoria organizata, insa, daca interzicem cersit, se interzice o modalitate de a-ti ajuta aproapele si aceasta nu este un mod de a combate acest fenomen", a subliniat cardinalul Martino.

Cardinalul critica si proiectul noului primar al Romei Gianni Alemanno (dreapta) de a interzice cautatul in gunoaie, o masura care ii vizeaza in principal pe cei fara adapost.