Lansarea procedurii de destituire a presedintelui Pervez Musharraf, aliat al Statelor Unite, de catre coalitia guvernamentala pakistaneza, este o chestiune interna a tarii, potrivit oficialilor americani, relateaza AFP, potrivit NewsIn.
"Am spus mereu ca poporul pakistanez trebuie sa decida referitor la politica interna a Pakistanului", a declarat un purtator de cuvant al Departamentului de Stat, Gonzalo Gallegos intr-o conferinta de presa. "Este responsabilitatea liderilor pakistanezi sa decida modalitatea de face din (Pakistan - n.red.) o tara moderna si democratica", a mai spus acesta.

Statele Unite au avertizat coalitia formata din partidele sotului lui Benazir Bhutto, Asif Ali Zardari, si cel al fostului premier Nawaz Sharif, ca trebuie sa respecte Constitutia pakistaneza. "Speram ca orice masura luata va respecta legea si Constitutia pakistaneza", a subliniat el.

Purtatorul de cuvant a dat asigurari cu privire la perspectivele de cooperare dintre Statele Unite si Pakistan, putere nucleara strategica din Asia de Sud, dupa eventuala retragere a lui Musharraf. "Vom ramane aliati apropiati in razboiul impotriva terorismului si ne vom mentine relatiile stranse cu Guvernul pakistanez, ales democratic", a declarat el.

Insa neoficial, un responsabil al Departamentului de Stat a recunoscut ca Statele Unite sunt ingrijorate. "Nimeni nu stie in ce directie se va merge", a declarat el, sub acoperirea anonimatului.

Practic, un act de acuzare impotriva lui Musharraf ar trebui sa fie emis si apoi supus votului Parlamentului. Pentru destituirea presedintelui pakistanez, care nu mai este comandantul fortelor armate de la sfarsitul anului 2007, este nevoie de o majoritate de doua treimi in ambele Camere ale Parlamentului.

Pe de alta parte, Constitutia ii acorda lui Musharraf dreptul de a "dizolva" Parlamentul, adica de a declara o noua "stare de urgenta", potrivit unei surse apropiate presedintiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.