Rusia a bombardat astazi Georgia, a anuntat un purtator de cuvant al Ministerului georgian de Interne, relateaza presa internationala..
"Trei avioane ruse Suhoi-24 au intrat vineri in spatiul aerian al Georgiei. Unul dintre ele a lansat doua bombe in apropiere de sediul politiei la Kareli", a anuntat purtatorul de cuvant al Ministerului de Interne, Sota Utiasvili.

Dupa aceea, avioanele ruse au bombardat si orasul georgian Gori, din estul tarii.

Localitatea georgiana este situata in apropiere de teritoriul separatist Osetia de Sud, unde se desfasoara in prezent o ofensiva militara georgiana.

Trei soldati rusi din forta de mentinere a pacii au fost raniti, iar cartierul general al trupelor ruse a fost avariat in timpul bombardamentelor efectuate de Georgia asupra capitalei osete Thinvali.

"Fortele georgiene au lansat in zori cateva atacuri asupra cartierului general al fortelor ruse de mentinere a pacii in urma carora trei soldati au fost raniti si cladirea a fost avariata, cateva ferestre si usi au fost smulse" de suflul exploziilor, a declarat un purtator de cuvant citat de Interfax.

Tot astazi, premierul rus Vladimir Putin a avertizat la Beijing ca "agresiunea" Georgiei in Osetia de Sud nu va ramane fara replica.

"Actele agresive" ale Georgiei in Osetia de Sud vor antrena "masuri de retorsiune", a avertizat astazi premierul rus, care se afla la Beijing pentru a participa la deschiderea Jocurilor Olimpice.

"Este regretabil ca in ajunul deschiderii Jocurilor Olimpice autoritatile georgiene intreprind acte de agresiune in Osetia de Sud", a spus Putin. "Ei (georgienii - n.r.) au lansat ostilitatile folosind tancurile si artileria", a adaugat el. "Este trist, acest lucru va provoca masuri de retorsiune", a mai spus fostul presedinte rus.

Mare parte din teritoriul republicii separatiste georgiene Osetia de Sud a fost "eliberat" si este controlat de Georgia, a afirmat presedintele georgian Mihail Saakasvili, intr-o declaratie televizata.

Georgia a lansat in noaptea de joi spre vineri o ofensiva militara pentru recuperarea controlului asupra republicii separatiste Osetia de Sud.

Potrivit partii georgiene, Rusia a trimis avioane militare care au bombardat un sat si un oras de pe teritoriul sau, dupa ce premierul Vladimir Putin anuntase ca agresiunea Georgiei asupra Osetiei de Sud nu va ramane fara raspuns.

Lupte intre separatisti si fortele georgiene se desfasurau in aceasta dimineata la periferia capitalei Osetia de Sud, Thinvali, care ramane totusi sub controlul fortelor separatiste, a anuntat liderul oset Eduard Kokoti.

"Avem controlul total asupra capitalei noastre. Luptele se desfasoara in suburbiile capitalei Thinvali", a declarat Eduard Kokoiti. "Situatia este sub control. Suntem acolo", a adaugat el.

"Luptele se desfasoara in prezent la periferia orasului Thinvali", a declarat, la randul sau, Ministerul georgian de Iterne, citat de agentia Interfax.

De asemenea, inainte de atac, presedintele rus Dmitri Medvedev convocase Consiliul de Securitate pentru a discuta despre situatia din regiunea separatista a Georgiei Osetia de Sud, unde rebelii sprijiniti de Moscova se lupta cu fortele georgiene.

Anterior, un purtator de cuvant al Kremlinului anunta ca presedintele rus Dmitri Medvedev avea consultari cu consilierii sai cu privire la strategia pe care o va adopta Moscova in conflictul din Osetia de Sud.
In replica, SUA a cerut incetarea imediata a violentelor din Osetia de Sud si inceperea negocierilor directe intre partile beligerante.

"Dorim ca violentele sa inceteze imediat si ca cele doua parti sa inceapa discutii directe", a declarat un purtator de cuvant al Casei Albe, Gordon Johndroe, care il insoteste pe presedintele George W. Bush la Beijing la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice.

In ceea ce priveste Consiliul de Securitate ONU, acesta nu a ajuns la niciun acord cu privire la un proiect de declaratie redactat de Rusia, care cerea Georgiei si separatistilor din Osetia de Sud sa inceteze imediat varsarea de sange.

Cei 15 membri ai Consiliul de Securitate au inceput discutiile in aceasta dimineata cu usile inchis si au discutat timp de doua ore proiectul de declaratie de trei propozitii al Rusiei.

Insa, potrivit unor surse diplomatice, o fraza din proiect a fost inacceptabila pentru georgieni, a caror pozitie a fost sustinuta de Statele Unite si de europeni. Fraza cerea tuturor partilor implicate in conflict "sa renunte la folosirea fortei", potrivit textului.

Dupa ce a esuat sa ajunga la un acord, Consiliul de Securitate a decis sa nu adopte nicio masura cu privire la aceasta chestiune, au declarat surse diplomatice, insa au fost de acord sa asculte declaratiile facute de Rusia si de alti membri individuali ai Consilului, dar si pe ale Georgiei.

Georgia a lansat o ofensiva militara impotriva regiunii separatiste Osetia de Sud, care s-a soldat cu "multi" morti si raniti in noaptea de joi spre vineri, au anuntat fortele beligerante.

Criza a alimentat temerile cu privire la izbucnirea unui razboi in regiune, situata pe un traseu vital al transportului de energie, unde Rusia si Occidentul incearca sa obtina influenta.

Rusia ii sustine separatisti, care au controlat regiunea din timpul razboiului din anii '90.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.