Toti americanii adulti vor fi supraponderali peste 40 de ani, daca tendintele care s-au manifestat in ultimele trei decenii se mentin, arata un studiu finantat de administratia locala, citat de NewsIn.
Doua treimi din populatia americana este deja supraponderala, avertizeaza specialistii, si orice evolutie in acest sens este ingrijoratoare, chiar daca nu se va ajunge neaparat la proportia de 100%.

"Genetic si fiziologic, ar trebui sa fie imposibil" ca toti adultii americani sa fie supraponderali, a spus dr. Lan Liang de la Agentia Guvernamentala de Cercetare in domeniul Sanatatii si Calitatii, unul dintre autorii studiului.

Totusi, a declarat ea pentru Reuters, datele disponibile sugereaza ca daca tendintele din ultimii 30 de ani persista, "aceasta este directia in care se indreapta" America. Deja, in prezent, exista grupuri sociale in care procentul de raspandire a obezitatii si supraponderabilitatii este extrem de ridicat. Dintre femeile de culoare, de exemplu, 78% sunt in prezent obeze sau supraponderale.

Noile previziuni, aparute in publicate Obesity, se bazeaza pe date din statisticile guvernamentale dintre 1970 si 2004. Daca tendintele din aceasta perioada se mentin, cercetatorii estimeaza ca peste 86% dintre americanii adulti vor fi supraponderali in 2030, cu o rata a obezitatii de 51%. In 2048, toti adultii americani vor fi cel putin supraponderali. Problemele de greutate se vor manifesta cel mai acut printre afro-americani si cei de origine mexicana, potrivit previziunilor. Toate femeile de culoare si 90% dintre americanii de origine mexicana vor fi supraponderali in 2034.

"Intentia noastra este sa tragem un semnal de alarma pentru a arata ce s-ar putea intampla daca nu se schimba nimic", a spus dr. Liang.

Costurile medicale direct legate de supraponderabilitate se vor dubla cu fiecare deceniu, ajungand la aproape un miliard de dolari in 2030, potrivit calculelor cercetatorilor, care considera ca cifrele sunt oricum mult subestimate. Aflati mai multe despre consecintele obezitatii, dintr-un documentare realizat de National Geographic.

Studiul subliniaza nevoia unor eforturi la scara larga pentru a ameliora stilul de viata al americanilor, pentru ca doar a spune populatiei ca trebuie sa manance mai putin si sa faca mai multa miscare nu va fi suficient, avertizeaza autorii studiului. "Este nevoie de schimbari mai ample la nivelul societatii, precum amenajarea mai multor locuri de plimbare si diversificarea ofertei alimentare, spun ei. "Trebuie sa fie mai mult decat un efort individual, trebuie sa fie un efort la nivel de societate", a subliniat Liang.

  • Cum poti afla daca esti obez?
Da, esti obez din nefericire daca ai indicele de masa corporala (IMC) mai mare de 25. Indicele de masa corporala se calculeaza raportand greutatea corporala (in kg) la patratul inaltimii (in metri), ca in formula alaturata: IMC=M / H*H
unde:

IMC - este Indicele de Masa Corporala
M - este greutatea corporala masurata in kilograme
H - este inaltimea masurata in metri (daca ai un metru si saizeci de centimetri, valoarea lui H va fi 1,60

  • Cel mai sanatos este sa privim obezitatea ca pe o boala care trebuie neaparat tratata
Daca ai un indice de masa corporala mai mare de 25 atunci suferi de obezitate. Tot printr-un simplu calcul matematic poti stabili rapid daca risti sa ai si o forma mai periculoasa a obezitatii, si anume obezitatea abdominala. Calculul se rezuma la raportarea dimensiunii taliei, exprimata in centimetri, la inaltime (masurata tot in centimetri). Daca rezultatul acestui raport este mai mare de 0,5 este foarte probabil sa suferiti de obezitate abdominala.
  • Care sunt pericolele obezitatii?
Obezitatea expune la: boli cardiovasculare (hipertensiune arteriala, infarct miocardic, hemoragie cerebrala, etc.), cancer, diabet zaharat, boli digestive (litiaza biliara, constipatie), boli articulare, varice,
tulburari menstruale. In plus, reducerea la apetitul si potenta sexuala,provoaca tulburari respiratorii, guta, cresterea colesterolului si a altor grasimi in sange. In concluzie, obezitatea scade capacitatea de efort fizic si scade in general calitatea vietii. Potrivit datelor furnizate de obezitate.uv.ro, mortalitatea este mult mai mare in randul persoanelor care sufera de obezitate decat la populatia cu greutate corporala normala.

La intalnirea ce va avea loc in acest an la Phoenix Convention Center in Phoenix, AZ pe 3-7 octombrie, se vor discuta implicatiile social-economice pe care o are aceasta boala si se va incerca gasirea mai multor solutii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.