Specialistii Unitatii de cercetare a frontierelor internationale (IBRU) de la Universitatea din Durham, in nord-estul Angliei, au fost cei care au stabilit harta, pe care figureaza frontierele actuale, dar si locurile unde ar putea izbucni pe viitor divergente teritoriale.

"Am incercat sa tinem cont de toate revendicarile cunoscute, de frontierele recunoscute si de un lucru care nu apare pe nicio harta - numarul zonelor care ar putea fi revendicate de Canada, Danemarca si Statele Unite", a explicat Martin Pratt, director de cercetare la IBRU.

Rusia, care revendica extinderea spatiului sau maritim in Oceanul Arctic, a recurs in vara anului 2007 la o actiune spectaculoasa, plantandu-si drapelul la o adancime de 4.000 de metri sub Polul Nord, pentru a-si afirma suveranitatea.

Cele cinci tari riverane - Canada, Statele Unite, Groenlanda (teritoriu danez), Norvegia si Rusia - isi disputa regiuni bogate in hidrocarburi din Oceanul Arctic. Potrivit estimarilor agentiei guvernamentale americane de cercetari geologice (USGS) publicate la sfarsitul lunii iulie, Oceanul Arctic gazduieste rezerve neexplorate de 90 de miliarde de barili de petrol.