Laptele era consumat inca de acum noua mii de ani pe teritoriul Romaniei si al Marii Britanii, arata un studiu publicat pe site-ul revistei britanice Nature, potrivit NewsIn
Cercetatorii, care au examinat peste 2.200 de vase din Orientul Apropiat si din Balcani, au concluzionat ca sunt peste 6.500 de ani inaintea erei noastre, de cand laptele era muls si consumat in aceste regiuni.

Bovine, oi si capre au fost crescute de acum 10.000 de ani, in special pentru lana si carne, dar si pentru muls. Insa este pentru prima data cand se dovedeste ca laptele lor era consumat dinaintea anului 5.000 i.Hr.

Cele mai vechi dovezi ale consumului de lapte au fost gasite pe teritoriul Marii Britanii (cu 4.000 de ani inaintea erei noastre) si pe teritoriul Romaniei (5.000 ani i. Hr.).

Noile reziduri organice provenind din lapte descoperite pe vasele examinate de echipa dirijata de Richard Evershed, de la universitatea Bristol din Marea Britanie, au demonstrat ca mulsul era o activitate curenta in regiunile unde existau multe bovine, si mai putin prezenta in regiunile unde se cresteau oi si capre.

Vasele studiate proveneau din nord estul Anatoliei, din Europa de sud-est si din Ucraina.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.