Potrivit unui studiu realizat pe cobai in Sta­tele Unite de catre cer­ce­tatorii de la Institutul National de Sanatate din Statele Unite (NIH), Vita­mina C nu afecteaza celulele sanatoase.
Co­baii, care sufereau de cancer la creier, ovarian sau pancreatic, cu evo­lu­tie rapida, au primit, pe cale injectabila - in vene sau cavitatea abdo­minala -, doze mari de vitamina C.

Mecanis­mele biologice naturale controleaza si regleaza precis dozele de vitamina C absorbite de organism pe cale orala, fapt care limiteaza efectele ei anticancer observate la dozele mai ridicate, au indicat cercetatorii. "Daca se consuma zilnic alimente ce contin peste 200 de miligrame de vitamina C, mecanismele biolo­gice impiedica vasele sangvine sa absoarba mai multa vitamina decat trebuie", a spus Mark Levine, coordo­na­tor al studiului. Pentru a trece de aceste bariere naturale, cercetatorii le-au administrat, zilnic, animalelor doze de vitamina C mergand pana la echivalentul a patru grame pe kilo­gram. "Astfel de doze ridicate ar trebui sa aiba efecte antican­cer pozi­tive", a spus Le­vine. Vitamina are si proprie­tati antioxi­dante, prote­jand celulele de efectele nefaste ale radicalilor liberi.