Arheologii Muzeului National al Unirii din Alba Iulia au descoperit intr-un mormant vechi de aproape 2.000 de ani o tablita de blesteme (tabellae defixiones) realizata pe o foaie de plumb, de dimensiuni mici, asemanatoare ca forma unei carti de joc.
Tablita este inscriptionata pe ambele fete cu cuvinte in limba latina. Dupa scrijelire a fost rulata, stare in care a si fost descoperita de arheologi. Tablita a fost gasita acum aproape un an intr-un mormant de epoca romana din necropola de pe Dealul Furcilor (Alba Iulia) de catre arheologii Ilie Lascu si George Bounegru.

Deoarece plumbul era puternic mineralizat, aceasta a suferit un amplu proces de conservare-restaurare, in urma caruia a fost curatata, stabilizata chimic si derulata pentru a i se putea citi inscriptia. "Avand in vedere forma in care se prezenta, nu ne-am dat seama ce este la inceput. In timpul procesului de restaurare si dupa consultarea unei bibliografii cu privire la descoperirile cu caracter funerar din provincia Dacia, am realizat ca avem parte de o piesa deosebita si extrem de rara", a declarat arheologul George Bounegru. Acesta a completat ca textul de pe placuta nu poate fi divulgat deocamdata.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.