Avantul tehnologic si posibilitatile de cercetare pe care ni le ofera stiinta ne-au facut sa ne dorim, nici mai mult, nici mai putin, sa-l auzim pe Dumnezeu. Pentru ca, in laborator, se poate.

Sunetul care s-a putut auzi imediat dupa Big Bang, tradus, in termeni de specialitate, in frecventele de sunet pe care le putem auzi, oricand, intre posturile radio AM sau in puricii tv, poate fi obtinut in conditii de laborator. Nu-ti trebuie decat instrumentul potrivit.

Imaginea de mai jos face parte din cel mai recent set de fotografii de la LHC, cel mai mare accelerator de particule din lume, instalat, subteran, la CERN, in Elvetia. LHC-ul, in momentul de fata cel mai interesant si util gadget din lume, are o singura functie: sa provoace si supravegheze ciocniri de protoni, la viteze fara precedent, pentru a putea capta primii biti de informatie care au urmat, la propriu, facerii lumii.


Proiectul, datand de la inceputul anilor 80 si implicand peste 2000 de oameni de stiinta din 34 de tari, se apropie de momentul inaugurarii. Tunelul subteran, lung de 27 de km, va fi gazda primelor experimente in urmatoarele 2 luni de zile, inceputul lui august marcand o noua realizare in aducerea imensului aparat la standardele de functionare, prin atingerea temperaturii de -271.25 °C.

Acceleratorul de particule, numai bun de pus pe desktop, cu un buget european de 6.4 miliarde de euro, subiect si al unui documentar BBC, va verifica, in premiera, daca Modelul Standard e valabil in cadrul fizicii particulelor. Experimentul a provocat si o alta schimbare in felul in care transferam date, prin proiectul Internet2, destinat exclusiv transportului, cu o viteza de peste 100 Gbps, bitilor care reprezinta secventa binara a particulei-Dumnezeu, deocamdata doar ipotetica.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.