Un pictor de 68 de ani s-a casatorit sambata, in sudul Frantei, cu fosta sa partenera de viata care murise in 2004, in cadrul unei casatorii postume, o procedura extrem de rara permisa de legea franceza, transmite AFP.

Pentru a putea oficia aceasta casatorie, a fost nevoie de un decret al sefului statului, cosemnat de premier si ministrul justitiei, a precizat primarul satului Lamontélarié, cu doar 75 de locuitori, unde s-a petrecut evenimentul.

Jean-Louis Ronzier si partenera sa, Martine Cazenave, care era dansatoare, se intalnisera la jumatatea anilor '80 si asteptau momentul pensionarii pentru a se casatori, a explicat mirele. Insa femeia s-a imbolnavit si a murit cu doua luni inaintea datei la care fusese fixata casatoria.

"Ii promisesem ca ne casatorim si tin la aceasta promisiune. Douazeci de ani de viata impreuna nu se uita usor. Vorbesc in continuare cu ea si ii povestesc ce fac", a explicat Rozier inainte de ceremonie, la care au participat 50 de persoane, prieteni si apropiati ai ambelor familii.

Jean-Louis Ronzier a sosit la primarie tinand in mana o palarie pe care partenera sa de viata avea obiceiul sa o poarte si pe care a asezat-o pe scaunul pe care ar fi trebuit sa stea ea, alaturi de al sau.

Pictorul a povestit ca a fost nevoit sa faca eforturi mari pentru i se permite sa se casatoreasca cu o femeie moarta de patru ani, dupa ce a depus fara succes o prima cerere si un recurs la fostul presedinte francez Jacques Chirac. Noua cerere, depusa dupa venirea la putere a lui Nicolas Sarkozy, a fost acceptata.

Articolul 171 din Codul Civil francez permite sefului statului sa autorizeze casatoria postuma in cazuri rare, cand unul dintre viitorii soti a murit inaintea ceremoniei, dar dupa depunerea documentelor care ii certifica fara echivoc consimtamantul. In mod obisnuit, actul de casatorie se dateaza cu o zi inainte de deces.

Prima casatorie postuma oficiata in Franta a permis unei tinere insarcinate sa se casatoreasca cu logodnicul ei, mort in catastrofa de la barajul Malpasset (sud) in care au murit 423 de oameni, in decembrie 1959.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.