Tutunul, responsabil pentru milioane de cazuri de cancer, ar putea chiar sa ofere antidotul pentru aceasta boala, arata cele mai recente studii in domeniu
Oamenii de stiinta americani obisnuiesc sa foloseasca tutunul pentru a dezvolta unele componenete ale vaccinului anti-cancer. Studiile Academiei Nationale de Stiinte sugereaza ca tutunul ar putea fi utilizat pentru a vindeca o forma de limfom.

Specialistii americani vad aceasta solutie ca fiind "plina de potential", insa ar fi necesare ami multe teste pentru a vedea cat de bine lucreaza vaccinul. Specialistii britanici sunt putin mai rezervati si, desi adauga ca este „miraculos aportul tutunului”, sugereaza ca ar trebui sa mai astepte pana sa dea un verdict clar.

Este o tehnologie destul de tare si totusi este paradoxal ca poti sa vindeci cancerul tocmai cu o planta care provoaca boala asta”, sustine Dr Ronald Levy profesor la Stanford University si cel care conduce cercetarea.

Vaccinul cu anticorpi este administrat in corpul unui pacient abia diagnosticat cu aceasta boala, si este utilizat pentru a reiinoi imunitatea corpului si pentru a preveni sa mai fie atacate si alte celule de catre boala. Daca este un succes, corpul recunoaste anticorpii si distruge celulele limfomului. Oricum, anticorpii fiecarui pacienti sunt diferiti si va fi nevoie sa fie produs vaccinul imediat cum diagnosticul a fost pus.

Ideea nu este noua: oamenii de stiinta au mai incercat sa cultive acesti anticorpi in interiorul celulelor animale, iar experimentul a fost incununat cu succes. Oricum o planta-gazda pentru acest vaccin este mult mai ieftina si este mai putin riscant un astfel de vaccin pentru pacienti, comparativ cu celulele de animale care ar putea cara virusi necunoscuti. Pana acum, vaccinul experimental a fost testat doar pe cativa pacienti pentru a verifica daca exista efecte secundare dupa folosirea acestor anticorpi vegetali, in concluzie eficacitatea sa in lupta cu boala este nesigura.

Plantele "infectate"

Tehnica este relativ simpla. Dupa ce se izoleaza celulele cancerigene extrase de la pacient intr-un laborator, genele adaugate incep sa produca o mare cantitate de anticorpi. Dupa numai cateva zile cateva frunze sunt culese si este extras antidotul din ele. Este nevoie de doar cateva plante pentru a fabrica acest vaccin. Prof. Charles Arntzen, de la Universitatea de Stat din Arizona, SUA, a declarat ca viteza cu care se produce antidotul ar putea convinge pacientii sa astepte un propriu tratament adaptat vaccin, mai degraba decat testarea unor tratamente generale.

Un purtator de cuvant al Asociatiei de Cercetare a Cancerului din Marea Britanie a declarat: "In timp ce aceste rezultate ar putea fi foarte interesante, ramane un mic stadiu de incercare si nu s-au calculat si posibilitatile prin care acest vaccin miscoreaza dimensiunile tumorii".

Desi este un bun fundament pentru lucrarile viitoare, va fi insa nevoie de un studiu mult mai amanuntit pentru a testa succesul acestei plante in lupta impotriva de limfomului non-Hodgkin.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.