Dupa indelungi tatonari si o serie de experimente mai degraba esuate, armele laser sunt aproape de a patrunde pe campul de lupta, unde vor combate amenintarea rachetelor si a proiectilelor de mortiere lansate de insurgenti asupra soldatilor americani si britanici din Afganistan si Irak. Inainte de a ajunge insa pe campul de lupta, ele pot fi admirate deja in cadrul saloanelor internationale de profil.

La capatul catorva decenii de cercetari secrete, implicand cheltuieli de miliarde de dolari, s-a dovedit ca vietile soldatilor nu vor fi salvate de tehnologiile exorbitant de scumpe dezvoltate sub aripa Departamentului american al Apararii, ci de un simplu laser comercial.

In numai 18 luni, grupul american Raytheon a transformat un laser utilizat in industria constructoare auto intr-o arma capabila a lovi cu viteza luminii proiectilele inamice, carora le topeste invelisul, provocand detonarea incarcaturii. Intr-un test desfasurat anul trecut, noul sistem, botezat LADS, a distrus un proiectil de mortier stationar.

In septembrie anul acesta, Raytheon va incerca sa „doboare“ un proiectil in miscare. In caz de succes, LADS ar putea ajunge in linia intai in maximum un an.