Helicobacter pylori, bacteria responsabila de aparitia ulcerului si a cancerului de stomac, se pare ca are si efecte mai putin nocive. Conform unui studiu realizat recent de cercetatorii americani si dat publicitatii marti, 15 iulie, aceasta bacterie ii protejeaza pe copii de astm.

Astfel, s-a constatat ca dintr-un lot de copii supusi testelor, cei infectati cu Helicobacter Pylori au sanse foarte mici sa dezvolte astmul bronsic, in comparatie cu copiii sanatosi. "Rezultatele cercetarilor noastre sugereaza ca absenta bacteriei este una dintre principalele explicatii pentru riscul crescut de a dobandi astmul bronsic in copilarie" - a declarat pentru Reuters Yu Chen, cadru universitar la centrul de epidemiologie din cadrul Universitatii de Medicina din New York si membru al echipei de cercetatori. El a oferit si date statistice pentru a argumenta aceasta ipoteza. Astfel, copiii cu varste cuprinse intre 3 si 18 ani, la care prezenta H pylori a fost confirmata prin teste de sange si de saliva, prezentau o rata de 25% de imbolnavire de astm pe parcursul vietii.

Studiul a fost realizat in Statele Unite pe un lot de 7.000 de copii. Cercetarile au scos la iveala si faptul ca 5,4% dintre copiii nascuti in anii ’90 au prezentat rezultate pozitive la testele privind prezenta bacteriei Helicobacter Pylori.

John Blaser, unul dintre cercetatori, a concluzionat ca exista atat beneficii, cat si dezvantaje in urma "eradicarii bacteriei H. Pylori, care va reduce numarul de imbolnaviri de ulcer duodenal si gastric, insa va duce la cresterea numarului altor afectiuni, precum astmul bronsic, boala de reflux gastro-esofagian sau adenocarcinomul esofagian". El a adugat ca este posibil ca aceasta bacterie sa fie un marker pentru anumite afectiuni, asa cum este de pilda parul blond un indiciu pentru persoanele nascute in Scandinavia.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.