Arheologii vor deschide o camera secreta de sub o piramida din Mexic, in speranta ca vor reusi sa rezolve misterul unuia dintre cele mai mari orase ale civilizatiei antice.
Cu piramidele si templele sale geometrice, Teotihuacan a fost unul dintre cele mai mari orase din America epocii sale si probabil chiar din lume. In orice caz, expertii nu au putut niciodata sa afirme cu certitudine cine a construit acest oras si de ce a fost abandonat. O echipa internationala de experti crede ca raspunsul la aceste intrebari se afla sub Piramida Soarelui, care se afla in centrul orasului-ruina. Arheologii au relatat ca la sfarsitul acestei luni vor sa investigheze tunelul si sistemul de incaperi subterane care se afla sub pira­mida (a treia ca marime din lu­me) - pentru a stabili daca teo­riile conform carora a fost utilizata pentru ritualuri, inclusiv pentru sacrificii umane. "Credem ca aceste incaperi secrete aveau un scop ritualic. La capatul tunelului se puneau ofran­dele pentru zei, pe masura ce se construia piramida" este de parere Alejandro Sarabia, arheologul-sef de la Teotihuacan.

Acesta va conduce echipa de specia­listi din Mexic, America si Japonia care doreste sa anali­zeze pas cu pas tunelul situat la sase metri sub pamant si care ar avea 90 de metri lungime si aproape trei metri inaltime. "Dorim sa descoperim de ce si cand locuitorii din Teotihuacan au inchis tunelul. Excavarea incaperilor ne va permite sa aflam ce s-a intamplat in acest oras magnific, care a fost soarta lui", a mai declarat Sarabia. In perioada sa de glorie (intre anii 150 si 450 d. Hr.) in Teotihuacan locuiau peste 200 de mii de oameni de diverse etnii, iar istoricii cred ca acesta a fost cel mai mare oras din Europa, mai mare chiar si decat Roma.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.