Oare cat de stresati suntem astazi? Mai mult sau mai putin decat ieri? O vesta cu senzori ne va da in curand un raspuns exact, matematic.

De la antrenamente sportive, la jocuri pe calculator sau orice alta activitate, aceasta haina dotata cu senzori speciali va putea inregistra impulsurile electrice ale excitatiei diverselor grupe de muschi in orice moment al zilei, determinand astfel cu acuratete maxima nivelul stresului fizic.

Publicatia "Science Daily" scrie in editia sa de astazi ca, in cadrul unui proiect comun finantat de Uniunea Europeana, mai multe companii si institute de cercetare de pe continent au reusit sa "croiasca" o vesta confortabila care va fi capabila sa "citeasca" tensiunea musculara din corp si apoi sa deduca din aceste informatii nivelul de stres resimtit de un invidid.

In partea centrala a vestei au fost incorporate micro-aparatele senzoriale, care inregistreaza impulsurile electrice de la fibrele musculare, decodate apoi de sistemul analizator. Se stie ca tensiunea musculara variaza in functie de nivelul stresului existent la un moment dat - cu cat este mai mare stresul, cu atat mai puternic va fi efectul sincron. Desi par greu de perceput, impulsurile pot fi cuantificate exact prin intermediul electrozilor.

Oamenii de stiinta pot studia functiile somato-senzoriale (cum ar fi durerea ori atingerea), motor, olfactiv, vizual, auditiv, cat si a altor sisteme care masoara schimbarile fiziologice (fizice si chimice) care apar in creier in urma activarii acestor simturi. De exemplu electroencefalograma (EEG) masoara activitatea electrica a anumitor neuroni prin electrozi atasati suprafetei creierului.

Ideea acestei veste cu senzori le apartine oamenilor de stiinta de la Universitatea Catolica din Leuven, Belgia, care, initial, intr-un studiu despre stres, au incercat sa dezvolte o alta tehnica de masurare a acestuia, in afara clasicilor electrozi lipiti pe pieptul unui pacient. Aceasta metoda, stresanta prin ea insasi, s-a dovedit din ce in ce mai ineficienta, aducand informatii mult prea putine si uneori inexacte despre nivelul de stres. Noua vesta a fost conceputa astfel incat sa fie perceputa drept o metoda mult mai relaxanta si placuta de masurare a stresului.

Autorii proiectului intentioneaza chiar sa mearga mai departe cu aplicatiile acestei veste. De pilda, vesta-stres ar putea fi utila managerilor, daca vor sa verifice sanatatea angajatilor la locul de munca, aratand nivelul de stres al fiecarui angajat in parte, intr-o anumita activitate. Si in sport, antrenorii ar putea fi ajutati de vesta pentru a testa limitele performantelor sau pentru a identifica noi rezerve de energie, neexplorate suficient.

"Cea mai importanta componenta pentru utilizarea zilnica este un sistem electronic robust" – sustine Torsten Linz de la Institutul Fraunhofer IZM din Berlin, care s-a ocupat de "impachetarea" senzorilor in vesta. Intregul sistem trebuie sa fie rezistent la apa si in special la transpiratii. Si asta pentru a nu deteriora conductorii electrici, dupa mai multe cicluri de spalare si utilizare. Totodata, senzorii nu trebuie sa fie mai mari de un buton de telecomanda pentru a asigura confortul persoanei care foloseste vesta.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.