Noile tehnologii utilizate in domeniul fertilizarii au nevoie de noi coduri de etica, care sa reglementeze foarte clar modalitatile de utilizare ale acestora. Acestea sunt cererile Societatii Europene pentru Fertilizare Artificiala, intrunite recent la Barcelona.
In momentul de fata, medicii analizeaza embrionii pentru a afla daca starea lor ar putea afecta sarcina mamelor sau in vederea depistarii bolilor mortale.

Dar recent inventatele chip-uri - sau microprocesoare genetice - sunt, cel putin teoretic, capabile sa efectueze pe embrioni o gama mult mai larga de analize.
Aceste procesoare de dimensiuni foarte mici pot astfel identifica dintr-o proba de ADN posibila prezenta a mii de gene declansatoare ale unor boli.

De exemplu, aceste microprocesoare ar putea depista care dintre embrioni ar putea duce la aparitia unor persoane care sa se imbolnaveasca mai tarziu de inima.

Aceasta posibilitate este pe cat de spectaculoasa pe atat de controversata. Si asta pentru ca exista numeroase grupuri care contesta o metoda care ar putea duce la mentinerea doar a unor embrioni perfect sanatosi.

Presedintele grupului european care raspunde de etica tehnicilor de fertilizare a inceput un proces de consultari pe aceasta tema.

Iar la consultari participa si 10 dintre cele mai mari centre de fertilizare din Europa.
Scopul final al acestor consultari este crearea unui cod al practicilor permise pentru chip-urile genetice.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.