Trebuie subliniat faptul ca iluziile optice nu sunt cauzate de unele defecte ale vederii caracteristice unei persoane sau unui grup restrans de persoane, ci ele sunt valabile pentru oricine, fiind posibile ca urmare a modului insusi de constructie si functionare a sistemului vizual. Hermann Helmholtz este unul dintre cercetatorii care au studiat indeaproape in secolul al XIX-lea fenomenul iluziei optice si a ajuns la concluzia ca aceasta nu reprezinta o cauza fiziologica, ci actioneaza la nivelul interpretarii vizuale, al ipotezelor preconcepute. Va prezentam cateva dintre cele mai spectaculoase iluzii optice cunoscute.

Efectul contrastelor. Priveste atent desenul din imagine timp de 30 de secunde, apoi priveste zona alba, o foaie de hartie sau un perete. Vei avea impresia ca vezi un bec alb care straluceste.

Cate figuri contine imaginea de mai jos?

Daca privesti semnul "+" din mijloc timp de 30 de secunde, apoi privesti un fond alb, vei vedea steagul american in culorile lui adevarate.

Probabil ca aceasta este iluzia cu cel mai puternic impact vizual. Patratele marcate cu literele A si B au aceeasi nuanta de gri. Daca vrei sa te convingi, deschide Photoshop si verifica folosind optiunea Eyedropper Tool.

Incearca sa numeri punctele negre.

Triunghiul imposibil.

Fixeaza cu privirea punctul negru din mijloc. Vei observa cum pata gri dispare treptat.