In urma cu putin timp a fost creat cel mai rotund obiect din lume, sub forma unei sfere din cristal de siliciu! Daca va intrebati la ce bun aceasta reusita, aveti putina rabdare si veti afla in cele ce urmeaza!
Expertul in optica Achim Leistner de la Australian Center for Precision Optics a creat o sfera cu o deviatie de numai 0.3 nanometri, de departe cel mai rotund obiect construit vreodata de un om. Provocarea pe care fostul inginer Leistner a acceptat-o a fost lansata in scopul gasirii unei solutii cat mai convenabile la actuala problema a kilogramului.

Kilogramul nu este decat o conventie, el reprezentand masa unui cilindru din platina si iridiu, vechi de 120 de ani si pastrat undeva langa Paris, la Bureau International des Poids et Mesures (BIPM), adica Oficiul International de Greutati si Masuratori. Pentru ca acest cilindru a tot suferit modificari ale masei la trecerea anilor, BIPM a cerut gasirea unei alte metode, mult mai precise si mai stabile in timp, pentru a defini un kilogram.


Despre autor:

PlugIn

Citeste articolul integral in PlugIn

Sursa: PlugIn


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.