Calitatile acustice exceptionale si inegalabile de secole ale viorilor lutierului italian Antonio Stradivari sau Stradivarius au la baza densitatea lemnului din care sunt facute, a descoperit un doctor olandez cu ajutorul unui scanner medical, potrivit NewsIn.
Doctorul Berend Stoel de la Facultatea de Medicina din Leiden, Olanda, al carui studiu a aparut marti, 1 iulie, s-a folosit de un tomodensimetru (scanerul cu radiatii X, care permite obtinerea, sub forma unor imagini numerice, a unor sectiuni foarte fine ale organelor examinate) pentru a studia mai multe viori fabricate de Stradivarius (1644-1737) si Guarneri del Gresu (1968-1744). Doctorul a lucrat in colaborare cu lutierul american Terry Borman.

Calitatile materialelor utilizate pentru a fabrica aceste viori au fost pista evidenta pentru cercetarile facute in scopul de a descoperi secretele instrumentelor fara pereche. Insa, pentru a le analiza lemnul, doctorul ar fi deteriorat viorile, ceea ce nu era posibil in contextul in care aceste viori valoreaza cateva milioane de dolari fiecare. Asa ca a folosit tomodensimetru, aparat utilizat in special pentru a evalua tesuturile pulmonare si instrumentul ideal pentru a analiza densitatea lemnului acestor viori.
Doctorul Stoel, de la sectia de radiologie a Facultatii de Medicina de la Leiden, a scos in evidenta un program informatic in colaborare cu doctorul Jan Stolk, un pneumolog, care calculeaza densitatile pulmonare ale pacientilor care sufera de emfizem, cu ajutorul unui tomodensimetru, pentru a evalua eficacitatea unor tratamente medicale.

Profitand de abilitatile prietenului sau de a masura fara a afecta tesutul, densitatea plamanilor bolnavilor, doctorul Stoel a conceput un nou program informatic pentru a studia densitatea lemnului plecand de la tomodensimentrului medical. Apoi, impreuna cu lutierul Terry Borman, au trecut prin scanner cinci viori Stradivarius si sapte viori contemporane pentru a analiza densitatea lemnului.

Densitatea medie a lemnului viorilor vechi si moderne nu difera foarte mult. Insa la vechile viori Stradivarius, diferenta de densitate intre straturile de lemn utilizate, care corespund diferitelor etape de crestere a copacului, era mult mai mica. Si pentru ca diferentele de densitate din lemn afecteaza intensitatea vibratiilor si deci producerea sunetului, este posibil ca prin aceasta descoperire sa se explice superioritatea acustica a viorilor Stradivarius.

Totodata, descoperirea lasa sa se intrevada posibilitati de reproducere a calitatilor exceptionale ale vechilor viori, conchid cercetatorii, al caror studiu a fost publicat marti in editia online a publicatiei "Plos One".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.