Cercetatorii au obtinut dovada ca memoria ne joaca farse nu pentru ca se deterioreaza ci pentru un scop mult mai inalt: protejarea propriului nostru organism, relateaza Science et vie.
Potrivit ultimelor studii, nici amintirile nu reprezinta intocmai ce ne imaginam: ele nu tin exclusiv de trecut, ci sunt si legatura noastra cu viitorul. Cand amintirile se amesteca, se estompeaza, dispar sau se imbogatesc cu elemente imaginare, este o tactica a creierului menita sa ne ofere confort.

In buna parte, pentru ca unele amintiri prea exacte pot fi dezagreabile sau chiar traumatizante. Aproximativ 30% dintre oameni rememoreaza amintiri false (sau ceea ce Freud numea „amintiri ecran”, de
autoprotejare). Iata de ce, intr-un cerc de prieteni care au trecut prin aceleasi incercari, se poate intampla ca fiecare sa isi aminteasca lucruri complet diferite despre un acelasi eveniment. „Ne completam amintirile vagi cu ceea ce stim din propria experienta”, spune si Pascale Piolino, profesor conferentiar la Universitatea Paris - Descartes.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.