Solul de pe Marte seamana cu cel aflat in gradina dumneavoastra si in care puteti planta sparanghel fara probleme, a declarat unul dintre cercetatori

Solul martian este, aparent, propice vietii, potrivit rezultatelor analizei primului esantion colectat de sonda americana Phoenix, o concluzie preliminara care a starnit exaltarea in randul specialistilor misiunii.

Cercetatorii au refuzat, insa, sa spuna daca o forma de viata primitiva ar putea exista pe planeta rosie. "Nu exista nimic in sol care sa impiedice existenta vietii, acesta parand a fi, din contra, propice, lipsit de toxicitate", a declarat Samuel Kounaves, responsabil al laboratorului TEGA (Thermal and Evolved Gas Analyzer) in timpul unei conferinte. "Solul de pe Marte este tipul care se gaseste in gradina dumneavoastra si in care puteti planta sparanghel fara probleme, lucru foarte imbucurator", a adaugat acesta. "Am descoperit ceea ce par a fi conditiile necesare - nutrientii - pentru existenta vietii in trecut, prezent si viitor", a continuat cercetatorul, precizand ca este vorba de minerale si nu de substante organice. Printre acestea se numara magneziul, potasiul, sodiul si clorura. Cercetatorul, de la Universitatea din Arizona, a mai indicat ca echipa a fost surprinsa de aciditatea solului, mai ridicata decat s-a crezut, cu un pH de 8 - 9. Rezultatele preliminarii ale "acestei analize constituie, de asemenea, un indiciu in plus ca apa in stare lichida a fost prezenta in solul martian la un anumit moment in istoria sa", a spus Samuel Kounaves.

Rezultatele analizei mostrei de sol martian sunt similare celor ale studierii unor esantioane colectate din deserturile de pe Terra, "iar acesta este cel mai imbucurator lucru", a spus specialistul. In urma cu doua saptamani, sonda Phoenix a reusit sa colecteze primul esantion de sol martian care a putut fi folosit de cercetatorii americani pentru analize, necesare des­coperirii apei si a compusilor organici de pe Marte. Phoenix, care a ajuns, pe 25 mai, in zona arctica, neexplorata pana in pre­zent, a planetei Marte, colecta­se cu o saptamana inainte prima mostra de sol. Insa esantionul a fost prea granulos si nu a putut fi introdus in containerul unuia dintre cele opt micro-cuptoare numite TEGA ("Thermal and Evolved Gas Analyzer"), ce pot incalzi materialele pana la 100 de grade Celsius. Procesul de analizare a durat cinci zile. in primele patru zile, temperatura a fost crescuta treptat, pentru a se putea identifica apa si diferitele minerale prezente in mostra de sol. in timp ce se descompun, in urma expunerii la caldura, mineralele elibereaza apa si dioxid de carbon, cu care au interactionat chimic in trecut.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.