'Purtatorul' acestui pericol nu este un meteorit aducator de moarte, nici o gaura neagra, ci satelitul lui Jupiter, Callisto.

Doctorul in fizica si matematica Eduard Drobasevski, cercetator principal in cadrul Institutului de Fizica de la Moscova, avertizeaza ca scoarta din gheata a satelitului lui Jupiter, Callisto, ar putea exploda. In aceasta situatie, peste cateva zeci de ani pe Pamant vor incepe sa cada bucati gigant din aceasta scoarta, capabile sa provoace moartea tuturor organismelor vii, informeaza cotidianul rus "Utro", citat de Rompres.

Cercetatorul rus atentioneaza ca masivele scoarte de gheata ale mai multor sateliti asemanatori Lunei ai planetelor-gigant din cadrul Sistemului Solar, cum ar fi Jupiter sau Saturn, au explodat deja si tocmai in urma acestor catastrofe globale au aparut unele comete. "Utro" precizeaza ca acest punct de vedere difera de cele traditionale, potrivit carora cometele ar reprezenta o parte din cel mai primitiv material al Sistemului Solar.

'Imaginati-va: Luna noastra inconjurata de un start de gheata, cu o grosime de 800 de kilometri. Asa arata un satelit masiv tipic, cum sunt Ganimede, Callisto sau Titan. Gheata este murdara, prin ea trece curent electric, deoarece toate se misca intr-un camp magnetic, in magnetosfera planetei-gigant. De altfel, gheata este un conductor energetic destul de bun, iar daca este si murdara - cu atat mai mult. Astfel, are loc electroliza ghetii', explica Drobasevski.

Potrivit afirmatiilor sale, in timpul acestui proces se elimina hidrogen. Iar atunci cand concentratia acestui gaz in interiorul ghetii ajunge la 15-20%, el se transforma practic intr-un explozibil, capabil sa detoneze.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.