Pentru multi cercetatori, scrisorile Apostolului Pavel catre filipeni raman un mister. Unii cred ca marele convertit la crestinism, devenit cel mai important apostol al neamurilor, ar fi scris mai multe epistole catre filipeni, in timp ce Noul Testament mentioneaza doar o singura scrisoare adresata de Pavel crestinilor din Filipi. Care este adevarul?

Pe la inceputul secolului al II-lea, unul dintre cei mai informati episcopi, care a trait aproape de perioada in care a predicat Pavel, facea referire, intr-o nota catre filipeni, la existenta „scrisorilor” pe care Apostolul le-a scris pentru ei. Este vorba de Episcopul Policarp, din orasul Smirna. Astazi, multi cercetatori cred ca celelalte epistole s-au pierdut, ca si aceea catre crestinii din Laodiceea, care este mentionata in Coloseni 4,16.

O noua lectura si surprizele dezvaluite biblistilor

Unica „Epistola catre Filipeni” dezvaluie insa o mare surpriza! Unele dezarticulari stranii, schimbarile de ton neprevazute si anumite paragrafe unite rau dezvaluie faptul ca avem de-a face cu... trei scrisori distincte, trimise de Pavel in circumstante diferite, care au fost unite intr-una singura pentru a putea fi citita cu mai mare comoditate in ocaziile liturgice! Aceasta noua ipoteza lansata de biblisti, despre care vorbeste si parintele Ariel Alvarez Valdes, se bazeaza pe mai multe indicii: spre exemplu, in prima parte a scrisorii, Pavel era intr-o stare sufleteasca de bucurie, pentru ca Evanghelia se raspandeste in toata lumea, ca apoi brusc, la capitolul 3, Pavel sa devina iritat, agresiv, atitudine ce pare a face parte din alt discurs; apoi, daca in prima parte Pavel a scris din detentie, in capitolul amintit, Apostolul nu mai pare a se afla in inchisoare.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.