Cercetatorii de la NASA au identificat apa in stare solida intr-un sant in miniatura pe care sonda l-a sapat in solul arctic de pe Marte.
Opt bucati de dimensiunea unor zaruri, dintr-un material stralucitor, au fost identificate intr-un sant excavat de bratul robotizat al navetei Phoenix. Sapatura a fost realizata duminica, 15 iunie, avand ca scop marirea santului martian botezat “Dodo-Goldilocks”, insa cei de la agentia spatiala americana nu si-au putut da seama pe moment daca era vorba de gheata sau de sare. De-abia cand au observat, patru zile mai tarziu, ca fragmentele stralucitoare disparusera, cercetatorii au putut stabili ca Phoenix daduse de fapt peste apa inghetata, care s-a evaporat dupa indepartarea solului de deasupra ei, informeaza site-ul NASA.
“Trebuie sa fie gheata”, a concluzionat Dr.

Peter H. Smith de la Universitatea din Arizona, coordonatorul-sef al misiunii. “Bucatile de material au disparut complet pe parcursul a catorva zile, dovada perfecta ca este vorba de gheata. S-a vehiculat initial si ipoteza sarii, insa sarea nu poate inregistra un asemenea proces”, a adaugat omul de stiinta american, explicand ca apa in forma solida se poate transforma direct in vapori, prin incalzire, intr-un proces numit “sublimare”, pe cand sarea nu are aceasta proprietate.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.