Oamenii de stiinta suedezi au gasit asemanari uluitoare intre creierul barbatilor gay si cel al femeilor heterosexuale, iar lesbienele au creieri asemanatori barbatilor heterosexuali.
O echipa de la Brain Institute din Stockholm a aratat ca homosexualii si femeile heterosexuale au creieri simetrici: emisferele dreapta si stanga au aproape aceeasi marime, iar unele circuite ale creierului legate de raspunsuri emotionale sunt la fel la ambii, informeaza „The Guardian“.

Pe de alta parte, lesbienele si barbatii heterosexuali ii au asimetrici, emisfera dreapta intrecand-o cu mult in dimensiune pe cea stanga in amandoua cazurile. Studiul cercetatorilor suedezi sugereaza ca factorii biologi ce influenteaza orientarea sexuala, cum ar fi expunerea la testosteron in uterul mamei, pot modela anatomia creierului.

Echipa condusa de neurobiologul Ivanka Savic s-a sprijinit pe cercetari anterioare ce au demonstrat ca homosexualii si femeile heterosexuale se descurca mai bine la testele lingvistice, in timp ce barbatii heterosexuali si lesbienele au o orientare spatiala mai buna.

Savic si colegul ei, Per Lindström, au realizat scanari RMN pe 90 de voluntari divizati in patru grupe de varste apropiate si orientari sexuale diferite.

Rezultatele au aratat ca partea dreapta a creierului la barbatii heterosexuali este cu 2% mai mare decat cea stanga. Aceeasi asimetrie a fost intalnita si la lesbiene, emisfera dreapta intrecand-o cu 1% pe opusa ei. Cum partea dreapta a creierului tine in fraie orientarea spatiala, aceasta din urma pare mai dezvoltata la aceste doua categorii. Homosexualii si femeile heterosexuale au insa emisferele egale, avand astfel o fluenta verbala mai buna.

Intr-o alta serie de teste, Savic si Lindström au folosit tehnica numita tomografie prin emisie de pozitroni pentru a examina increngatura cerebrala la un grup mai restrans de voluntari. Au aflat ca femeile heterosexuale si barbatii gay impartasesc acelasi circuit cerebral, ce leaga o regiune numita „amigdala“ - cu rol-cheie in raspunsurile emotionale - de alte parti ale creierului.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.