N-aveti decat sa va mirati. Daca o faceti, mai intrebati o data. Si inca o data, pana va dumiriti ca nu-i o gluma. Chinezeasca, nici atat. Desi acolo s-a nascut moda acestui nume. Adica de ce numai noi sa detinem patentul ciudat si hazliu al botezurilor: Castravete, Elvis, Jeg, Mortu, Ciupitu, Izaura, Fatalau, Curalet, Castron, Pisu, Sanchi, Izmeneci, Jean Mare, Catelu, Lamborghina, Salam, Wisky, Beemveu si altele.

Liber la fantezie

E-adevarat ca noi avem fantezia mai mare. Si ne tine de mai mult timp decat pe chinezii care au inceput in 1992 acest exercitiu concret. Este anul in care Beijing-ul si-a exprimat dorinta de a organiza Jocurile Olimpice. Si mai avem un avantaj net: la noi nu te plictisesti. Le schimbi cand si cum vrei. Sigur, e si o chestiune de inspiratie. Cam zanateca, dar asta e. Urla originalitatea noastra, de vedete. Pe de alta parte, istoric vorbind, soarta a fost cruda, de cele mai multe ori cu noi. N-am avut inca evenimente de rezonanta mondiala, cum sunt acum, de exemplu, Jocurile Olmipice din China. Caci despre ele vom vorbi cateva.

Raspunsul unui cor de 4.000 de tanci

Realitatea e ca astazi, in China, daca fereasca cerul, puneti intrebarea asta in public s-ar putea sa primiti sute, chiar mii de raspunsuri in cor sau pe rand: “Pe mine ma cheama Jocurile Olimpice, nene”. Atentie la pronuntie “Aoyun”. Asta este cuvantul chinezesc pentru Jocurile Olimpice. Au si orientalii partea lor de contributie la veselia lumii. Asa ca au trecut la botezuri cu nume in masa. De fapt, in ziua de azi evenimentele zboara, se consuma ca o flacara si pier. Ce-ti ramane de facut? Nimic altceva decat sa activezi memoria purtatoare a unei vieti, care sa le comunice tuturor contemporanilor tai, in orice clipa, esenta evenimentele nationale prin care ai trecut. Si sa le cinstesti, totodata amintirea. Patriotic

Raport oficial

Un studiu al autoritatilor chineze, finalizat cu concluzii de pe teren releva faptul ca din 1992 pana astazi, au fost botezati cu cu numele de “Jocurile Olimpice” (Aoyun) peste 4.000 de prunci. Si cum e firesc, 92 % dintre purtatorii lui sunt baieti. Samanta, bobul care germineaza e totul. A contat si hotararea, determinarea cu care au actionat parintii. Inca din anul amintit, startul a fost decisiv - 680 de nume. Pana in 2001 entuziasmul s-a mai temperat un pic. In acel an au fot botezati 553 de bebelusi. Ar fi important sa aflam concluzia specialistilor in analize sociale. Adica evenimentul se apropie si insufletirea scade? Ciudat, dar astea sunt faptele.

Viata te ridica

Asa e ea, ca aeroplanul. Pentru ca, avantul parintilor chinezi inspirati de acest nume a crescut iar, ajungandu-se in ultima perioada la 1.700 de cazuri. Totalul este insa cert: peste 4.000 de certificate de nastere, perfect interschimbabile, daca n-ar fi trecute si alte detalii de identificare – adresa, numele parintilor, ziua nasterii si cate or mai exista. Este adevarat ca in Orientul Indepartat, ca in multe alte locuri din lume, copiii poarta numele unor fenomene, unor genuri de luptatori sau evenimente memorabile. Toate sunt metafore spirituale, purtatoare de simboluri. A, era sa-l uit pe cel mai important – norocul. Apropo, stiti cum i se spune acestuia in chineza? Cambei!


Despre autor:

Sursa: Prezentonline.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.